NAJNOVIJI PODACI

Boravišne takse RS donijele više od 1,8 miliona maraka

17.11.2023. 09:56 / Izvor: Nezavisne novine
takse

Prema podacima Turističke organizacije Srpske, kao i prošle godine, pored domaćih turista, RS su najviše posjećivali turisti iz zemalja okruženja.

Turistički potencijali i prirodne ljepote Republike Srpske privlače sve više turista, pa je tako za deset mjeseci ove godine na osnovu boravišne takse prikupljeno više od 1,8 miliona maraka, što je za 14,13 odsto više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Turističke organizacije Srpske, kao i prošle godine, pored domaćih turista, RS su najviše posjećivali turisti iz zemalja okruženja, ali i Evrope.

"Najveći broj noćenja, pored domaćih turista, ostvarili su gosti iz okruženja: Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Turska, Njemačka, Austrija i Italija", istakli su iz Turističke organizacije za "Nezavisne".

Veći prihodi od boravišnih taksi praćeni su i većim brojem dolazaka turista, pa je tako prema do sada dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srpsku za devet mjeseci posjetilo 371.807 turista, što predstavlja 11 odsto više dolazaka.

"Oni su ostvarili 867.345 noćenja", rekli su iz Turističke organizacije RS, dodajući da je time zabilježeno devet odsto više noćenja u odnosu na isti period lani.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS, istakao je za "Nezavisne novine" da turistima žele da približe tradiciju i kulturu.

"Generalno želimo da se pozicioniramo kao destinacija koja nudi jedinstven doživljaj koji će turistima kroz zanimljiva interaktivna iskustva približiti tradiciju i kulturu života na ovim prostorima. Kao ruralna destinacija, naša priroda, kultura i gastronomija nam garantuju idealne uslove za razvoj jedinstvenih iskustava koja će turistima iz urbanih sredina dati mogućnost 'bijega' u prirodu", rekao je Radić.

Kako je naveo, ljetna sezona je prošla u znaku raftinga na Tari i Vrbasu, kao i velikom broju događaja širom RS.

Turističkim rezultatima zadovoljni su i u banjalučkoj turističkoj organizaciji, a Mladen Šukalo, samostalni turistički saradnik, za "Nezavisne novine" ističe da Banjaluka bilježi istorijske rekorde kada su u pitanju broj dolazaka i noćenja.

"Banjaluka se oporavila već 2022. godine od pandemije i pada prometa i premašila je pretpandemijsku 2019. godinu, a 2023. godine smo na putu da opet postignemo nove rekorde", rekao je Šukalo.

Kako navodi, gosti iz regiona su najčešći u Banjaluci, a broj posjeta je približno ujednačen tokom čitave godine.

"Naš autentičan čamac dajak, jedinstven za naš grad i našu rijeku, i ove sezone je bio glavni traženi turistički proizvod", kazao je on, dodajući da turiste privlače i tvrđava Kastel, kao i samostan Marija Zvijezda.

Šukalo je istakao da i u narednim mjesecima, tokom novogodišnjih praznika, očekuju dolazak velikog broja gostiju u grad na Vrbasu.

Istorijska turistička godina zabilježena je i u najjužnijem gradu Srpske, a Mirjana Putica, direktorica Turističke organizacije Trebinje, istakla je da je ove godine svaki mjesec pojedinačno bolji u odnosu na isti period lani.

"Trebinje je jedan od rijetkih gradova koji može da se pohvali činjenicom da ima bogatu turističku ponudu u više oblasti. Prva prednost našeg grada je ugodna mediteranska klima i 265 sunčanih dana. Mi se nalazimo na samo 25 kilometara od jadranskog primorja", rekla je Putica.

Centar grada, vjerski objekti, muzeji, kao i bogata gastronomska ponuda samo su neki od potencijala Trebinja.

"Poznati smo po vinima i vinogradima, a gastro-ponuda je nešto na šta smo posebno ponosni. Hercegovačka kuhinja je nadaleko poznata širom svijeta, tako da turisti vole da uživaju u tradicionalnim hercegovačkim specijalitetima", kazala je ona.

Prema njenim riječima, Trebinje je posjetilo više od 90 različitih nacija, a najčešći gosti su iz Srbije, Turske, Grčke i Crne Gore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital