BiH zavisi od uvoza

Početak godine ohrabrujući, lani dizel bio više od 3 KM: Gorivo sve jeftinije

04.01.2024. 08:24 / Izvor: Avaz.ba
nafta

Litar dizela u Sarajevu i Tuzli se prije dva dana mogao natočiti za 2,46, a u Mostaru za 2,56 KM.

Početak godine, kada je o cijenama goriva riječ, značajno je drugačiji od januara 2023. Podsjetimo, cijene benzina tada su iznosile i do 2,96 KM po litru za benzin te od 2,71 do 3,06 KM po litru dizela. Cijene su kasnije išle i do 3,80 KM.

Litar dizela u Sarajevu i Tuzli prije dva dana se mogao natočiti za 2,46, a u Mostaru za 2,56 KM, benzin super 95 u Sarajevu i Mostaru koštao je 2,41 KM, a u Tuzli 2,36 po litru. Cijene bezolovnog benzina 98 su ujednačene i iznose 2,61 KM po litru.

"Za sada možemo uživati u stabilnim cijenama, ali do kada će to trajati, niko ne može predvidjeti", kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u FBiH.

BiH je zavisna od uvoza, nema značajnije zalihe, jedina rafinerija u Bosanskom Brodu ne radi, pa na stanje na tržištu nafte i naftnih derivata utječe mnogo faktora, a ne samo smanjenje proizvodnje iz Rusije i OPEC-a i cijene goriva na berzama.

Nema domaćih

"Mi smo godinu ispratili tako da smo jedva osiguravali neke količine. Tržište BiH nije interesantno svjetskim kompanijama, već domaće tržište snabdijeva manje od deset kompanija. Nemamo domaćih izvora, rafinerija je u nekakvom remontu i pitanje je kada će i hoće li proraditi, a iz Srbije gorivo odavno dolazi na kapaljku. Zbog rusko-ukrajinskog rata i problema s osiguranjem sirove nafte Srbija najprije zadovolji svoje tržište ili za svoje pumpe u BiH nekakve ostatke daju", pojašnjava Bošković.

Novi nameti

Na cijenu goriva, koja je već opterećena s blizu 50 posto akciza i putarina, moglo bi utjecati i uvođenje novih parafiskalnih nameta, poput tzv. sigurnosne ekološke takse, predviđene prijedlogom zakona o prijevozu opasnih materija koji je prošle godine upućen, pa povučen iz procedure.

"Rafinerija Rijeka je u remontu do 1. aprila, pa su količine koje mi dobivamo s Jadrana jedva dostatne i teško ih osiguravamo. Zato su cijene sada u drugom planu", kaže Bošković. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital