Redovno usklađivanje

Penzije u FBiH u ovoj godini više za samo 6,6 posto

09.04.2024. 11:03 / Izvor: Avaz.ba
penzije

Za procent redovnog usklađivanja čekaju se konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Konačno je poznat procent redovnog usklađivanja penzija koje se svake godine, prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, vrši 15. aprila, a prema kojem se uvećavaju penzionerska primanja.

Kako je potvrđeno iz Federalne vlade za "Avaz", s obzirom na to da je redovno usklađivanje otpočelo akontativno od 1. januara u iznosu od pet posto, izvršit će se dodatno usklađivanje penzija za 2024. godinu koje će iznositi 1,6 posto, počevši, također, s prvim danom ove godine.

Tako, u konačnici, redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 6,6 posto. Taj procent će biti primijenjen na iznose penzija koji su bili u decembru 2023. godine, odnosno u mjesecu prije nego što je primijenjeno akontativno usklađivanje.

S obzirom na to da je iznos najniže penzije u decembru prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te penzije koje će biti isplaćene početkom maja iznositi 573,79 KM.

Zagarantirana će umjesto 642,40 KM od maja iznositi 684,79 KM. Usto, u maju će penzioneri dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno, onu od akontativnog do konačnog procenta usklađivanja.

Tako će, naprimjer, korisnici najniže penzije za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u maju dobiti skoro 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Podsjetimo, za procent redovnog usklađivanja čekaju se konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, a što Federalni zavod za statistiku prema nadležnim instancama objavljuje 31. marta.

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

U Savezu udruženja penzionera FBiH nisu željeli davati komentar do službene odluke, iako se odranije zna, kako kazali za "Avaz", da će se procent usklađivanja kretati između šest i sedam posto.

Zbog činjenice da ove godine neće biti moguće vanredno usklađivanje, procent od 6,6 posto, za koji su uvećana njihova primanja, brojnim penzionerima teško da išta znači, prenosi "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital