DO 5,5 POSTO

Federalne rezerve SAD-a održavaju stope fondova na rekordno visokom nivou

02.05.2024. 09:24 / Izvor: Agencije
fed

Potrošačka inflacija u SAD-u je porasla 3,5 posto na godišnjem nivou u martu, a mjesečna za 0,4 posto, što je iznad tržišnih očekivanja.

Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavile su da održavaju stopu federalnih fondova nepromijenjenom šesti put na ciljnom rasponu od 5,25 posto do 5,5 posto, što je najviše u više od dvije decenije.

"Nedavni pokazatelji ukazuju na to da je ekonomska aktivnost nastavila da raste solidnim tempom", navodi se u saopćenju na kraju dvodnevnog sastanka.

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) rekao je da ne očekuje da će biti prikladno smanjen ciljni raspon dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija kreće održivo prema dva posto.

Odluka da stope ostanu nepromijenjene bila je jednoglasna, a svih 12 članova odbora glasalo je za taj potez.

Tokom 11 sastanaka od marta 2022. do jula 2023. godine, centralna banka je podigla stope za ukupno 525 baznih poena kako bi se borila protiv rekordne inflacije, koja je 2022. godine porasla na najvišu tačku u više od 40 godina.

Potrošačka inflacija u SAD-u je porasla 3,5 posto na godišnjem nivou u martu, a mjesečna za 0,4 posto, što je iznad tržišnih očekivanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital