SVJETSKO TRŽIŠTE

Raste potražnja za naftom, ali i cijene

24.06.2024. 15:20 / Izvor: Agencije
nafta

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,2 posto.

Drugu uzastopnu sedmicu cijene nafte na svjetskim tržištima su porasle - otprilike za tri posto, jer trgovci očekuju rast potražnje za crnim zlatom u drugom dijelu godine.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,2 posto - na 85,24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,8 posto - na 80,73 dolara, javlja Hina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučila je blago povećati proizvodnju pred kraj godine, procijenivši da bi se potražnja trebala oporaviti, odnosno porasti u ovoj godini za najmanje dva miliona barela dnevno. Međunarodna agencija za energiju (IEA), također, očekuje rast potražnje, ali upola slabiji.

U SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, počela je ljetna sezona putovanja, a analitičari investicijske banke Goldman Sachs procjenjuju da će tržište u trećem tromjesečju biti u manjku od 1,3 miliona barela dnevno.

Cijene značajno porasle od početka godine

Na jačanje potražnje ukazuje i podatak da su se zalihe nafte u SAD-u smanjile prošle sedmice za 2,5 miliona barela, a potrošnja je, prema podacima o opskrbi benzinskih stanica, porasla za 1,9 miliona barela dnevno.

"Cijene bi ovog ljeta mogli podržati sezonsko jačanje potražnje, (moguće) rasplamsavanje sukoba Izraela i Hezbollaha te sezona uragana", objašnjavaju analitičari Citija.

S druge strane, veći rast cijena zakočile su poruke niza čelnika Američke centralne banke da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa jer je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljanog iznosa od dva posto. Povišene kamate znače da Fed nastoji usporiti rast potražnje i ekonomije, što bi moglo negativno utjecati na potražnju za naftom.

Cijene nafte su, uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku, od početka godine značajno porasle - na londonskom tržištu gotovo 11, a na američkom tržištu oko 12 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital