Fed ne isključuje novo povećanje kamatnih stopa

26.06.2024. 13:59 / Izvor: Agencije
fed

Ona je upozorila da bi prerano smanjenje stopa moglo rizikovati ponovno pokretanje visoke inflacije.

Guvernerka američkih Federalnih rezervi Mišel Boumen (Michelle Bowman) izjavila je da ne očekuje smanjenje kamatnih stopa pre kraja godine i da je spremna da ih ponovo poveća ako napredak u smanjenju inflacije zastane.

"Još nismo došli do tačke kada bi bilo prikladno smanjiti kamatnu stopu", rekla je Boumen, prenosi Fox Bussines.

Ona je upozorila da bi prerano smanjenje stopa moglo rizikovati ponovno pokretanje visoke inflacije, što bi zahtjevalo dodatna povećanja stopa kako bi se obuzdao pritisak cijena u ekonomiji.

U diskusiji nakon svog govora na skupu bankara u Londonu, Boumen je rekla da ne predviđa smanjenje kamatnih stopa ove godine i da ih je umjesto toga prebacila na buduće godine.

Boumen, koja je članica sa pravom glasa u Federalnom komitetu za otvoreno tržište sa 12 članova, takođe je ponovila da je spremna da dodatno pooštri monetarnu politiku ako bude dokaza da se napredak u smanjenju inflacije usporava.

"Spremna sam da povećam ciljani raspon za federalnu kamatnu stopu na nekom budućem sastanku ako napredak u smanjenju inflacije zastane ili se čak preokrene. Imajući u vidu rizike i neizvesnosti u vezi sa mojim ekonomskim izgledima, ostaću oprezna u svom pristupu razmatranju budućih promena u stavu politike", navela je ona.

Zvaničnici Feda glasali su na svom posljednjem sastanku u maju da kamatne stope ostanu nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, što je najviši nivo od 2001. godine. Iako su kreatori politike ostavili mogućnost smanjenja stopa kasnije ove godine u svojoj izjavi nakon sastanka, takođe su naglasili potrebu za "većim poverenjem" da inflacija opada pre nego što ublaže politiku.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital