Nakon PosaoFesta 2009.: Devet hiljada molbi za radno mjesto

28.04.2009. 13:18 / Izvor: Oslobođenje
Nakon PosaoFesta 2009.: Devet hiljada molbi za radno mjesto

Oko devet hiljada zainteresovanih građana posjetilo je aprilski međunarodni sajam poslova i profesija PosaoFest2009. u potrezi za prvim ili boljim poslom.

Kako je za Oslobođenje kazao Edin Mehić, direktor portala Posao.ba, koji je bio jedan od organizatora Sajma, posjetioci su svoje aplikacije za posao mogli ostaviti na štandovima 32 kompanije, kao i na info-pultu samog portala koji je nudio oko 700 zanimanja.

"Na info–pultovima su prikupljane biografije za neku od konkretnih pozicija, a oko 100 kompanija ponudilo je približno 700 radnih mjesta. Sve aplikacije su prikupljene i proslijeđene firmama koje će dalje vršiti selekciju potrebnih kadrova", kazao je Mehić.

On je istakao da se prvi pokazatelji uspješnosti Sajma očekuju za mjesec, mada on ne sumnja u uspjeh, jer 80 posto konkursa za pozicije koje se objave putem portala posao.ba bude uspješno i zatvoreno.

Štand Elektroprivrede BiH bio je jedan od najposjećenijih. Prema podacima ove firme, oni primili oko 500 prijava.

"Sve prijave Sajma biće unesene u bazu podataka, koja će biti korištena svakom prilikom kada se ukaže potreba za novim kadrovima", kažu u Elektroprivredi.

Ništa manja nije bila zainteresovanost ni za rad u Bosnalijeku. Prema riječima Zinaide Babović, oni su zaprimili oko 220 aplikacija.

"Bosnalijek inače ima praksu otvorenog prijavljivanja za posao putem naše web stranice. Sve prijave, pa tako i ove, biće dokumentovane i čim se ukaže potreba za zapošljavanjem, biće iskorištene", istakla je Babovićeva.

Nakon PosaoFesta Sajam zapošljavanja od 10. aprila 2009. godine pa narednih mjesec dana traje i na internetu. Svi koji nisu stigli da dođu da Sajam svoje biografije i prijave poslodavcima mogu dostaviti i putem portala posao.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital