Elektroprivreda BiH u 2013. ostvarila rekordnu proizvodnju, prihod i dobit

09.01.2014. 13:58 / Izvor: Fena
Elektroprivreda BiH u 2013. ostvarila rekordnu proizvodnju, prihod i dobit

JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) ostvarilo je u 2013. godini rekordan prihod koji je premašio milijardu KM, dobit je viša od 35 miliona KM, a ostvarena je i rekordna proizvodnja električne energije od 7.471,96 GWh.

JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) ostvarilo je u 2013. godini rekordan prihod koji je premašio milijardu KM, dobit je viša od 35 miliona KM, a ostvarena je i rekordna proizvodnja električne energije od 7.471,96 GWh - izjavio je danas generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio preliminarne rezultate poslovanja ove kompanije u 2013. godini.

Grabovica je kazao da su u prošloj godini nastavljene i investicije u rudnicima, a svi kupci redovno su snabdijevani električnom energijom. OcIjenio je da je iza njih sretna i uspješna godina, napominjući da je Elektroprivreda BiH spremna odgovoriti na sve izazove, bez obzira na hidrološke uslove.

U prošloj godini nabavljeno je 5,5 miliona tona uglja, a trošak uglja je za EPBiH bio viši od 350 miliona KM. Grabovica je napomenuo da je zabilježen i blagi rast cijene uglja, što omogućava bolje poslovanje rudnika i uslove rada rudarima.

"Ono zbog čega smo 2013. proglasili investicionom godinom u rudnicima i ono na šta smo posebno ponosni je program dokapitalizacije rudnika. Ova uprava je zatekla 12 miliona KM investiranih u rudnike kroz program dokapitalizacije, a zaključno sa krajem 2013. godine imamo investiranih više od 120 miliona KM, od čega smo u ovoj godini u program dokapitalizacije investirali blizu 70 miliona KM, što je stvorilo bazne preduslove za povećanje produktivnosti, poboljšanje poslovanja rudnika i uslova rada rudara", istakao je Grabovica dodajući da je pored navedenih 120 miliona KM trenutno je u fazi ugovoranja dodatnih 70 miliona KM.

Pored investicija u rudnike, Grabovica je istakao da je u 2013. godini investirano oko 138 miliona KM u objekte Elektroprivrede BiH.

"U proizvodne objekte investirano je 60 miliona KM, a u distributivnu mrežu više od 58 miliona KM. U protekle tri godine, u vrijeme mandata ove uprave, investirano je više od 560 miliona KM u elektroenergetske objekte", naglasio je Grabovica.

Kao glavne planove, zadatke i izazove za 2014. Grabovica je izdvojio početak gradnje tri nova kapitalna objekta (Blok 7- TE Tuzla, HE „Vranduk“, Vjetropark "Podveležje"), restruktuiranje kompanije u skladu sa novim Zakonom o elektročnoj energiji i završetak dokapitalizacije rudnika.

Naglasio je da će glavni fokus ove uprave u 2014. biti pokretanje kapitalnih investicija.

"Najveća posljeratna investicija je  Blok 7 TE Tuzla, snage 450 MW, a vrijednost projekta je 1,646 milijardi KM. Proveden je proces tenderisanja putem javnog konkursa gdje se javilo 12 kompanija od čega su putem dva predkvalifikaciona procesa u najužem izboru ostale dvije kompanije, a to su Konzorcij China Gezhouba i japanska kompanija Hitachi. Rok za dostavu finalnih ponuda je kraj marta nakon čega ćemo izvršiti evaluaciju njihovih ponuda", dodao je Grabovica.

Osim Bloka 7, najizvjesniji za početak gradnje je projekat HE „Vranduk“, ukupne vrijednosti 127 miliona KM, za koji su obezbjeđena finansijska sredstva putem EBRD-a (kredit od 26 miliona eura), a za ostatak se vode pregovori sa EIB-om. U finalnoj je fazi priprema tenderske dokumentacije i objavljivanje tendera se očekuje u martu ove godine.

Treći kapitalni objekt je Vjetroelektrana „Podveležje“ ukupne instalisane snage 48 MW. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 140 miliona KM, a finansiranje je u potpunosti obezbjeđeno od Njemačke razvojne banke (KfW). U finalnoj je fazi priprema tenderske dokumentacije i obajva tendera se očekuje u krajem marta ove godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o cijenama električne energije u ovoj godini, Grabovica je rekao da Elektroprivreda BiH nema namjeru podnositi zahtjev za pokretanje tarifnog postupka prema FERK-u.

"Za cijene električne energije zadužen je FERK, ali, prema informacijama kojima raspolažem, mislim da ni oni u 2014. godini neće pokretati tarifni postupak", kazao je Grabovica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital