Tržište naftnih derivata u FBiH: Kartelsko dogovaranje cijena je prošlost

03.02.2014. 09:24 / Izvor: Oslobođenje
Tržište naftnih derivata u FBiH: Kartelsko dogovaranje cijena je prošlost

Tržište naftnih derivata u Federaciji BiH prošle godine je u pogledu cijena bilo prilično stabilno, što je za potrošače jedna od rijetkih pozitivnih stvari.

Tržište naftnih derivata u Federaciji BiH prošle godine je u pogledu cijena bilo prilično stabilno, što je za potrošače jedna od rijetkih pozitivnih stvari.

Iako su cijene goriva od početka 2010. godine do kraja 2013. porasle za oko marku, a životni standard građana za to vrijeme sve više padao, u prošloj godini su se cijene stabilizovale.

Oscilacije cijene dizela

Prošlu godinu smo započeli poskupljenjem polovinom januara i tada su cijene dizela i benzina BMB 98 skočile na 2,50 KM, a BMB 95 na 2,35 KM i više se nisu mijenjale do juna kada su pale na 2,30 KM po litru dizela, te 2,30 KM i 2,50 KM za BMB 95 i BMB 98, da bismo na kraju godine imali cijenu dizela 2,45, benzina BMB 95 2,35 i BMB 98 2,55 KM. U prošloj godini gorivo je poskupjelo sedam puta, a pojeftinilo četiri puta. Najviše oscilacija je bilo kod cijene dizela, koja je tokom godine rasla i padala u rasponu od 15 feninga, dok su se cijene benzina kretale u rasponu od pet feninga.

Za razliku od proteklih godina, kada su poskupljenja goriva bila pokretač poskupljenja i ostalih proizvoda i usluga, u prošloj godini nije bilo takvih turbulencija.

Više je razloga zbog kojih su cijene bile stabilne, a ekonomski analitičar Duljko Hasić kao glavni razlog izdvaja izuzetno slab ekonomski rast i krizu koja je dosegla vrhunac i kod nas i u svijetu.

"To potvrđuje i ekonomska situacija u SAD-u i usporen rast kineske ekonomije, tako da je potražnja opala. Istovremeno, došlo je do smirivanja situacije oko zaliha nafte, što je donijelo i stabilizaciju cijena na globalnom nivou", kazao je Hasić, te dodao kako su se kod nas cijene stabilizirale, prije svega, zbog slabog ekonomskog rasta i izuzetno male kupovne moći stanovništva.

Proradilo tržište

Iako ne presudan, vrlo značajan je uticaj tržišta. Naime, Rafinerija nafte u Brodu zadovoljava sve više domaćih potreba za naftnim derivatima, posebno nakon što je kvalitet derivata usklađen sa evropskim standardima. Osim toga, ulazak Gazproma, koji je globalni igrač, na bh. tržište, nakon preuzimanja OMV-ovih benzinskih pumpi, zaoštrio je konkurentsku borbu i onemogućio kartelsko dogovaranje cijena kakvo smo imali prethodnih godina.

"Oscilacija će na tržištu svakako biti, ali sigurno neće biti tako velike i česte kao dosad jer će konkurencija imati značajan uticaj u budućnosti na formiranje cijena", kazao je Hasić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital