BiH na 19. mjestu po poreskom opterećenju na rad

05.02.2014. 13:30 / Izvor: Fena
BiH na 19. mjestu po poreskom opterećenju na rad

Prema istraživanju, zemlje sa najvećim poreskim stopama su Belgija i Grčka, a nakon Hrvatske slijede Italija i Njemačka.

Prema istraživanju KPMG-a, globalne mreže profesionalnih firmi za pružanje usluga u oblasti revizije, poreskog i finansijskog savjetovanja, zemlje sa najvećim poreskim stopama su Belgija i Grčka, a nakon Hrvatske slijede Italija i Njemačka, dok BiH zauzima 19. mjesto, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska je treća zemlja u svijetu po poreskom opterećenju na rad sa stopom od 46,3 odsto, kada se saberu porez na dohodak i izdvajanja za doprinose.

Najveće prosječne stope poreza na dohodak od 46,1 odsto imaju zemlje zapadne Evrope, dok je prosjek poreske stope u zemljama istočne Evrope 16,7 odsto.

Stopa PDV-a u Hrvatskoj iznosi 25 odsto i viša je za 3,5 odsto od prosjeka EU. Prema ranije objavljenom istraživanju "Deloitte", 72 odsto ispitanika iz Hrvatske navodi da u toj zemlji postoji visok stepen poreske nesigurnosti.

U Hrvatskoj bi od 2016. godine trebalo da bude uveden novi porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i na kapitalnu dobit. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital