CE Technology Fast 50 takmičenje

Fintech kompanije vodeće na listi već treću godinu zaredom

24.11.2023. 13:34 / Izvor: Akta.ba
fast

Gotovo 400 kompanija iz 16 zemalja Centralne Evrope, uključujući sedam iz Bosne i Hercegovine, apliciralo je na ovogodišnji CE Technology Fast 50.

Gotovo 400 kompanija iz 16 zemalja Centralne Evrope, uključujući sedam iz Bosne i Hercegovine, apliciralo je na ovogodišnje CE Technology Fast 50 takmičenje, koje već 24. godinu kreira Deloitte Centralna Evropa. 

Fast 50

Ovogodišnja prosječna stopa rasta je 1502% koja se bazira na prihodima koje su kompanije ostvarile između 2019. i 2022. godine, što predstavlja izuzetan rezultat jer je ovaj period obilježen globalnom pandemijom i značajnim geopolitičkim tenzijama.

Jiří Sauer, Partner u Deloitte-u, i regionalni voditelj Technology Fast 50 CE programa kaže: "Ovogodišnji rezultat je izuzetno impresivan. Kao najznačajnije od svega bih istaknuo rezultate češke fintech kompanije FTMO koja se uspješno pozicionira na prvo mjesto tri godine zaredom. To je prilično jedinstven rezultat za koji sumnjam da će ikada biti nadmašen u budućnosti - osim ako to ne učini sam FTMO! To jasno odražava snažnu posvećenost kompanije stalnom razvoju i unapređenju."

CE Technology Fast 50 lista prepoznata je kao najvažnija i najvjerodostojnija mjera inovacija i tehnološke izvrsnosti u Centralnoj Evropi.

Muhamed Semić, direktor u odjelu za savjetovanje povezano sa upravljanjem rizicima i konsalting u Deloitte Bosna i Hercegovina i voditelj Fast 50 programa u Bosni i Hercegovini ističe:  "Sve kompanije na listi su ambiciozne kompanije koje za cilj imaju unaprijediti poslovno okruženje i svijet oko sebe. S obzirom na izazove sa kojima se trenutno suočavaju globalna tržišta, ohrabrujuće je vidjeti ovakvu predanost. Iz tog razloga sretni smo biti u poziciji gdje iz godine u godinu ove dinamične kompanije možemo predstaviti širem auditoriju."

Companies to Watch

Jiří Sauer također ističe pobjednika kategorije Companies to Watch, koja označava postignuća onih mladih kompanija koje su osnovane nedavno i ne mogu se još uvijek plasirati na Fast 50 ljestvicu. Pobjednik za 2023. godinu je slovačka softverska kompanija 3IPK, osnovana 2019. godine, čija su blockchain-bazirana rješenja omogućila korisnicima u svemirskoj, avio i odbrambenoj industriji da osiguraju autentičnost podataka - uključujući snimke sa satelita za posmatranje Zemlje.

CE Tech Rocketship!

Također, ovo je treća godina partnerstva Deloitte Centralne Evrope s Google Cloud-om. Pored toga, druga godina zaredom u kojoj zajedno dodjeljujemo posebnu nagradu CE Tech Rocketship! kompaniji koja je najviše doprinijela razvoju visokokvalitetnih, skalabilnih rješenja koja zadovoljavaju čak i najzahtjevnije kupce.

Ove godine, zajednički žiri Deloitte-a i Google Cloud-a izabrao je jednog pobjednika i pet kompanija za posebnu pohvalu. Pobjednik je poljska softverska kompanija Open Loyalty, koja se definira kao "najfleksibilniji loyalty alat na svijetu za stvaranje prilagođenih loyalty i gamifikacijskih rješenja."

Prema Jiří Saueru, ključni razlog za njihov uspjeh u ovoj kategoriji je posvećenost stalnom poboljšanju. On kaže: "U posljednjoj godini, tim je svake dvije sedmice objavljivao nove nadogradnje Open Loyalty-a, konstantno unaprjeđujući svoj proizvod."

Impact Stars

Četvrta kategorija u sklopu Technology Fast 50 CE takmičenja je kategorija Impact Stars, prvi put predstavljena 2020. godine.

Ovo je posebna klasifikacija kompanija koje uspješno povezuju izvrsne proizvode ili usluge s pozitivnim utjecajem barem u jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovacije, okoliš i raznolikost. Kako komentira Jiří Sauer, "U ovoj kategoriji ne računamo rast prihoda, već promatramo sjajan pozitivan utjecaj koji ove kompanije ostvaruju."

Činjenice i brojevi

Ove godine, Poljska i Češka imale su jednak broj kompanija na Fast 50 listi, po 18 svaka. Preostalih 14 mjesta podijeljeno je između Hrvatske (5), Slovačke (4), Rumunjske (3), te Bugarske i Srbije (1).

Kao i prethodnih godina, softverske kompanije dominiraju listom sa 31 kompanijom na listi. Četiri industrije (hardver, tehnologija okoliša, fintech, te mediji i zabava) imaju po četiri predstavnika, dok iz oblasti zdravstva i biotehnologije imaju po tri kompanije.

Međutim, sve četiri fintech kompanije nalaze se među prvih 12, uključujući prvo i treće mjesto, dok se najbolje rangirane softverske kompanije nalaze na pozicijama četiri, pet, osam i deset. 

"Široki spektar tehnoloških sektora koji se pojavljuje kroz CE Technology Fast 50 listu svjedoči o izvrsnosti koju postižu na najvišim razinama", kaže Semić.

Upoznajte pobjednike

FTMO je razvio i vodi jedinstvenu edukacijsku platformu za trgovce na finansijskim tržištima, educirajući ih o pravilnim tehnikama upravljanja rizicima i potičući ih da budu disciplinovani u svojim operacijama. Planiraju proširiti svoju ponudu stvaranjem globalne platforme i omogućavanjem klijentima ulaganje u portfolio trgovaca po vlastitom izboru.

Pobjednik Companies to Watch liste za 2023. godinu je 3IPK. Ova dinamična mlada slovačka kompanija razvila je blockchain-bazirana softverska rješenja i proizvode koji sprječavaju deep-fake slike i omogućavaju korisnicima autentičnost, integritet i praćenje podataka u svemirskoj industriji, aviosaobraćaju i odbrambenoj inudstriji. Također omogućava korisnicima smanjenje troškova vezanih uz kompleksne procese aviosaobraćaja pružanjem snažnih rješenja koja omogućavaju kontrolu kvalitete i učinkovito upravljanje dubokim i širokim lancima opskrbe, inženjeringom i proizvodnim procesima. Koristeći najsavremeniju blockchain tehnologiju, u kombinaciji sa analizom podataka i umjetnom inteligencijom, 3IPK donosi svemirskim ekosistemima pravi izvor konkurentske prednosti.

Izabrana kao pobjednik drugog CE Tech Rocketship! nagrade je Open Loyalty, poljska kompanija koja je od 2018. godine razvila jedan od najefikasnijih programa za marketinške stručnjake iz cijelog svijeta koji koriste ovu platformu za osmišljavanje i implementaciju raznih programa lojalnosti. 

Dodatno, nagrada Impact Stars uvedena je 2020. godine kao poseban dio Deloitte CE Technology Fast 50 programa. Ove godine, priznanje Impact Star dodijeljeno je za 38 kompanija iz 15 zemalja Centralne Europe.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina također se ističe u ovogodišnjem izdanju Deloitte CE Technology Fast 50 programa. Kompanija Evolt iz Bosne i Hercegovine je prepoznata u kategoriji Companies to Watch, gdje se ističu mlade kompanije sa izuzetnim potencijalom. Njihov inovativni pristup i poslovni model privukli su pažnju stručnog žirija. Inkluzija bosanskohercegovačke kompanije u ovu kategoriju doprinosi povećanju međunarodne vidljivosti zemlje kao destinacije za tehnološke investicije i saradnje. Dodatno, ovo može potaknuti interes stranih investitora i partnera, te olakšati pristup globalnom tržištu za samu kompaniju. 

Osim toga, dvije bosanskohercegovačke kompanije, Rolla i Flow capital (nekadašnji Symphony Group) istaknute su u kategoriji Impact Stars. Njihovo priznanje u ovoj kategoriji naglašava angažman lokalnog tržišta u postizanju pozitivnih društvenih i poslovnih utjecaja kroz tehnološke inovacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti