Drvna industrija: Izvoz četiri puta veći od uvoza

14.02.2014. 13:09 / Izvor: SRNA
Drvna industrija: Izvoz četiri puta veći od uvoza

Drvna industrija je, uz eksploataciju mineralnih sirovina, jedina suficitarna grana u Republici Srpskoj budući da je lani izvoz bio četiri puta veći od uvoza, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Klastera drvne industrije i industrije namještaja

Drvna industrija je, uz eksploataciju mineralnih sirovina, jedina suficitarna grana u Republici Srpskoj budući da je lani izvoz bio četiri puta veći od uvoza, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Klastera drvne industrije i industrije namještaja "Drvo PD" Prijedor Ratko Macanović.

"U Republici Srpskoj izvoz u oblasti drvoprerade lani je iznosio 336 miliona maraka ili za 4,5 odsto više nego prethodne godine. U stalnom porastu je i izvoz namještaja koji je udvostručen u odnosu na period do prije deset godina", rekao je Macanović novinarima u Prijedoru.

On je naveo da Klaster "Drvo PD" čine 22 drvoprerađivača prijedorske regije, i šire, koji se bava primarnom i sekundarnom proizvodnjom u drvnoj industriji.

Macanović kaže da u drvnoj industriji u Republici Srpskoj radi 8.400 ljudi, od čega 1.200 unutar prijedorskog Klastera.

"Najveći problemi drvoprerađivača su nedostatak sirovine koju čak moramo i da uvozimo, kao i nelojalna konkurencija. U rješavanje prvog problema uključili smo lokalne i republičke vlasti i privredne komore, a za rješavanje drugog neophodno je intenzivnije kontrolisanje neregistrovanih subjekata koji sve rade na crno", naveo je Macanović.

Klaster "Drvo PD" u Prijedoru danas je organizovao regionalni trening o obezbjeđivanju finansija i upravljanju finansijama udruženja drvoprerađivača.

Koordinator u Klasteru "Drvo PD" Sanja Karanović rekla je da je trening dio projekta "Koalicija za jači glas male privrede", kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao "Limk" Mostar u saradnji sa prijedorskim Klasterom, Nezavisnim biroom za razvoj iz Gradačca, Udrugom poduzetnika i poslodavaca iz Žepča, Centrom za promociju lokalnog razvoja iz Bihaća i Nevladinom organizacijom COSPE iz Italije.

"Da bi glas malih privrednika bio jak, moraju se intenzivnije udruživati, imati dovoljno jaka udruženja i šire koalicije sa jasno definisanim zahtjevima prema isntitucijama vlasti. Drugi ključni faktor za ubrzanje reformi jeste da vladine institucije budu dovoljno osjetljive i da reaguju na taj glas", kaže Karanovićeva.

Projekat finansira EU, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA 2012/. Cilj je ubrzati reforme za kreiranje dobrog poslovnog okruženja u skladu sa aktom EU za mala i srednja preduzeća.

Predstavnik italijanske organizacije "COSPE" Đani Gravina rekao je da je krajnji cilj projekta osnivanje nacionalnog udruženja drvoprerađivača da bi se dobila jedna težina reprezentativnosti u kontaktima sa institucijama vlasti, a sve radi što povoljnijeg ambijenta za mala i srednja preduzeća i razvoja ekonomskih politika.

Osim predstavnika partnerskih organizacija u projektu, današnjem treningu prisustvovali su predstavnici drvoprerađivača iz Prijedora, Oštre Luke i Srpca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital