Snažan rast njemačkog izvoza i uvoza na početku godine

11.03.2014. 12:42 / Izvor: Business.hr
Snažan rast njemačkog izvoza i uvoza na početku godine

​Njemački izvoz i uvoz porasli su u siječnju najbržim tempom u gotovo dvije godine, što je dodatni znak da je najveće europsko gospodarstvo počelo godinu na snažnim osnovama i da je na putu snažnog rast.

Njemački izvoz i uvoz porasli su u siječnju najbržim tempom u gotovo dvije godine, što je dodatni znak da je najveće europsko gospodarstvo počelo godinu na snažnim osnovama i da je na putu snažnog rasta, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

Sezonski prilagođen izvoz porastao u siječnju 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjio za 0,9 posto.

Uvoz je skočio još i više, za 4,1 posto, oporavivši se od naniže revidiranog pada u prosincu od 1,4 posto.

Time se sezonski prilagođen trgovinski višak smanjio na 17,2 milijarde eura s revidirane 18,3 milijarde eura u prosincu.

"Inozemna potražnja dobro se razvija, to je pozitivan znak za gospodarski rast u prvom tromjesečju. Gospodarstvo bi trebalo porasti oko 0,75 posto jer će građevinski sektor imati korist od blage zime", procjenjuje Ralph Solveen iz Commerzbanka.

Na godišnjoj je razini izvoz porastao 2,9 posto a uvoz 1,5 posto.

Analiza podataka u odnosu na prethodnu godinu pokazala je da je za rast najzaslužnija potražnja iz europskih zemalja izvan eurozone, skočivši za 9,1 posto.

Izvoz u eurozonu također je porastao, za 3,2 posto, a smanjene su samo isporuke u zemlje izvan Europe, za blagih 0,4 posto.

Njemačka je pak najviše uvozila iz eurozone, što je znak da snažna njemačka potražnja pomaže ostatku eurozone da se oporavi od recesije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital