Zbog izbjegavanja plaćanja poreza, Australija pod nadzorom ima 30 kompanija

Kapital / IZVJEŠTAJI

Zbog izbjegavanja plaćanja poreza, Australija pod nadzorom ima 30 kompanija

Australija je u ponedjeljak najavila da će pokrenuti istragu kako bi utvrdila nastoje li velike multinacionalne kompanije prebacivanjem zarade u inozemstvo smanjiti svoje porezne obveze, a pod lupom bi se trebalo naći 30 kompanija.

11.05.2015. 14:36 / Izvor: Lider poslovni tjednik

Australija je u ponedjeljak najavila da će pokrenuti istragu kako bi utvrdila nastoje li velike multinacionalne kompanije prebacivanjem zarade u inozemstvo smanjiti svoje porezne obveze, a pod lupom bi se trebalo naći 30 kompanija

Ministar financija Joe Hockey prošle je godine ustvrdio da praksa prebacivanja dobiti predstavlja krađu a u ponedjeljak je najavio da će novi propisi, usmjereni na suzbijanje takve prakse, biti objavljeni u utorak prilikom predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu.

- Vlada će uključiti nove mjere za jačanje porezne discipline u proračun, kazao je Hockey, dodavši će zakon o suzbijanju izbjegavanja poreza u velikim kompanijama biti fokusiran na aktivnosti 30 identificiranih tvrtki. - Te tvrtke preusmjeravaju dobit ostvarenu u Australiji izvan zemlje kako bi izbjegle ili smanjile porezne obveze, navodi ministar.

Nije naveo imena kompanija ni iznos prihoda koji se vlada ipak nada ostvariti na ime tih poreza, kazavši tek da je porezna uprava mjesecima istraživala neke od najvećih svjetskih tvrtki.  Utvrđeno je da su kompanije u inozemstvo prenijele milijarde dolara dobiti kako bi smanjile porezne obveze u Australiji, pri čemu uobičajeni scenarij predviđa poslovanje u Australiji a izdavanje računa u Singapuru.

 -Novac se potom prebacuje u Irsku i koriste se prednosti niza različitih poreznih režima u EU vezano za rojalitete, tumači Hockey. - Sve je osmišljeno kako bi se izbjeglo plaćanje poreza u Australiji na dobit ostvarenu u Australiji, dodaje.

Prema novim zakonima porezni povjerenik bit će ovlašten tražiti povrat neplaćenih poreza i određivati kazne u visini 100 posto neplaćenih poreza plus kamate.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital