ZDK: U 2009. više od 2.200 otkaza

03.03.2009. 09:58 / Izvor: Dnevni Avaz
ZDK: U 2009. više od 2.200 otkaza

U Službu za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona tokom januara i februara prijavilo se više od 2.200 radnika koji su izgubili posao u BiH ili inostranstvu, što su pogubni rezultati ekonomske krize koja uveliko drma cijelu planetu.

Prema zvaničnoj evidenciji Službe po raznim osnovama, uglavnom zbog ekonomske krize, u januaru i prvoj polovini februara otpušteno je 1.750 radnika iz 45 firmi u ovom kantonu.

"Zvanične podatke za februar imat ćemo tek naredne sedmice, ali taj broj je veoma sličan u oba mjeseca. Cifra od 1.200 prijavljenih iz januara neće biti preslikana u februar samo zbog manjeg broja dana u mjesecu", kazao je za "Dnevni avaz" Nihad Pašalić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a.

Radnici su uglavnom otpušteni iz oblasti drvne i metalne industrije, građevinarstva i tekstilne industrije. Prema evidenciji Službe za zapošljavanje, najviše radnika na biro se javilo iz zeničke kompanije "Termomatik", koja ima ugovorni odnos o zapošljavanju i privremenim poslovima sa zeničkim "Arcelor Mittalom".

Prema podacima iz Službe, u posljednjih pet mjeseci evidentan je porast broja radnika koji se prijavljuju na biro, nakon što su izgubili posao u BiH ili inostranstvu. Od 520 u oktobru, te oko 90 u decembru, taj broj je u januaru narastao na 1.200 novoprijavljenih, što se očekuje i u februaru.

"Mi imamo informacije o 388 metalaca otpuštenih ili pred otkazom do sredine februara", kazao je Jakov Nikić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

On je informaciju o 1.750 otpuštenih radnika ocijenio zastrašujućom, te kazao kako vlasti na svim nivoima ništa ne čine na spašavanju sudbina tih radnika, osim što se trude da popune budžet i sami sebi osiguraju egzistenciju.

Na sastanku sa predstavnicima Uprave, prema riječima predsjednika Sindikata Islama Imamovića, njemu i njegovim kolegama nisu predočene nikakve najave o otpuštanju, što je i logično, jer je očigledno da su prvi "stradali" radnici kompanija kooperanata, koje su bile ugovorno vezane za Mittal. Za sada, prema nezvaničnim informacijama, planira se da se kriza pokuša prebroditi "slanjem" većeg broja radnika na godišnje odmore tokom marta i aprila.

"Prema svemu sudeći, čak 200 radnika dobilo je otkaz u Kovini Visoko i Željezari Vareš, kojima je jedina izvjesna sudbina stečaj. Šummex je otpustio 63, a Mittal 15 radnika, dok je u tešanjskoj Pobjedi taj broj 34. Za sada najbolje stoji Mann Hummel (bivši Unico filteri Tešanj)", kaže Nikić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital