Refundirajte PDV iz inostranstva: Rok za predaju zahtjeva ističe 30. juna

03.06.2016. 11:11 / Izvor: Akta.ba
Refundirajte PDV iz inostranstva: Rok za predaju zahtjeva ističe 30. juna

PDV je prvobitno primijenjen prije 50 godina u Njemačkoj i Francuskoj a sada ga primjenjuje 120 država svijeta.

PDV je prvobitno primijenjen prije 50 godina u Njemačkoj i Francuskoj a sada ga primjenjuje 120 država svijeta. To je tzv. neizravni porez tj. porez koji ne ovisi o ekonomske moći nego od razine potrošnje. To je najizdašniji budžetski prihod prije svega za države niže razine razvijenosti, pošto u razvijenim državama glavni budžetski prihod predstavljaju tzv. izravni porezi, tj. porezi koji ovise od ekonomske moći (porez na dobit, na imovinu itd.), sve ovo nam u uvodu kaže Mirko Vincetić iz bosanskohercegovačke tvrtke IMO Junior. 

Malo tvrtki u Bosni i Hercegovini zna da može refundira porez na dodatnu vrijednost naplaćen u inozemstvu. Za sada, domaće tvrtke mogu računati na povrat PDV-a iz 18 zemalja. Povratom inozemnog PDV-a pravne osobe iz BiH mogu uštedjeti čak 1/5 vanjskih troškova, s obzirom na to da većina stopa PDV-a u europskim državama iznosi oko 20% (kreću se u rasponu od 17 do 27%).
Pravni temelj za povrat inozemnog poreza unutar država EU je Direktiva 8 EU, a za povrat poreza državama izvan EU je Direktiva 13 EU.
"Pravne osobe iz BiH mogu vratiti PDV na temelju raznih troškova, a najznačajniji su hotelski smještaj, troškovi sajmova i seminara, obuke i edukacije, reklamne usluge, gorivo, cestarina, servisne usluge, odvjetničke usluge", objašnjava Mirko Vincetić, direktor tvrtke "IMO JUNIOR-a ".

"IMO JUNIOR" je dio švicarske tvrtke "Cash Back", koja se 25 godina bavi isključivo refundacijom inozemnog PDV-a (tax refund) za pravne osobe i ima svoje urede u 35 država Europe, Amerike i svijeta. Centrala Cash Back-a ima ekonomske i pravne stručnjake za sva područja PDV-a i institucionalnu suradnju s Odborom za PDV pri Europskoj komisiji.

Mreža ured Cash Back-a kojoj pripada i ured IMO JUNIOR posjeduje certifikat IVA, a to je najviši međunarodni standard za ovu vrstu usluga.

"Zahvaljujući razgranatoj mreži, znanju i iskustvu lokalnih ureda, u mogućnosti smo profesionalno i pravodobno izvršimo usluge refundacije PDV-a za svoje klijente u zemljama gdje je to moguće", kaže Vincetić.

Kako nam objašnjava, naše procedure nisu previše komplicirane, a za početak je neophodno da je firma iz BiH u sustavu PDV i naravno da ima račune iz inozemstva u kojima je obračunat inozemni porez.

Zahtjevi za povrat inozemnog PDV-a u većini država EU i regije bivše Jugoslavije se podnose najkasnije po isteku šest mjeseci od prethodne godine. Dakle, krajnji rok za podnošenje zahtjeva po svim računima iz prethodne godine u većini država je, 30 juna tekuće godine. Izuzetak su Velika Britanija i Nizozemska.

Postupak povrata inozemnog PDV-a je potpuno legalan, legitiman i transparentan proces, a svi naši klijenti po okončanju postupka dobivaju Rješenja domicilnih poreznih uprava koja im služe kao pravni osnov da prihod od vraćenog poreza proknjiže kao zakonit i legalan prihod.

Prvi korak u refundaciji PDV je analiza mogućnosti povrata PDV na temelju dokumentacije koju klijent dostavi. Postupak refakcije PDV (povrat PDV-a) sastoji se od više različitih procedura koje podrazumijevaju: skrining i analizu postojeće dokumentacije, selekciju validnih dokumenata, izravne konzultacije s klijentom, kreiranje i podnošenje zahtjeva ...

"Imamo dvije razine provjere formalne i suštinske validnosti dokumenata. Prva razina je kod nas, a drugi u uredu Cash Back-a u državi iz koje se traži povrat. Zbog toga je naša uspješnost pozitivno riješenih zahtjeva gotovo apsolutna i iznosi 99,9%".

 

ZEMLJE IZ KOJIH SE MOŽE REFUNDIRATI PDV

BiH firme mogu izvršiti refundaciju iz Austrije, Belgije, Crne Gore, Danske, Finske, Francuske, Irske, Islanda, Luksemburga, Makedonije, Malte, Monaka, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Srbije, Švedske, i Velike Britanije. Za sada, BiH tvrtke još uvijek ne mogu izvršiti povrat PDV-a iz svih država EU. Zato je neophodno da BiH što prije uspostavi bilateralnu uzajamnost sa svim državama EU koje također traže uzajamnost, a prioritetni interes je uspostava uzajamnosti s Hrvatskom, Slovenijom, Italijom, Mađarskom, Grčkom i Češkom i Poljskom.

Direktiva 13 EU jednako se odnosi i na Švicarsku (jer nije članica EU) kao i na BiH. Međutim, mi nismo prepoznali značaj uspostave uzajamnosti, ali Švicarska svakako jeste pošto već odavno ima uzajamnost sa svim državama Zapadne Europe koje traže uzajamnost kao i većim brojem država iz Afrike i Azije, i Amerike koje primjenjuju sustav PDV-a. Vjerojatno snaga i bogatsrvo Švicarske počivaju upravo na preduzimljivosti.

Uspostava uzajamnosti između BiH i drugih država Zapadne Europe donijela bi benefit od 100 milijuna KM na godišnjoj razini, a benefit bi koristio svim entitetima i svim gospodarskim granama. Da bi se uspostavila prijeko potrebna uzajamnost neophodno je da Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje izmijeni odredbu čl. 94 Pravilnika o PDV-u BiH. Taj Pravilnik i citirana odredba su potpuno izvan vremena iu praksi primjenjiv. Osim toga, norma iz podzakonskog akta je potpuno suspendirala zakonsku normu čl. 53 Zakona o PDV-u. Ovo je pravi nonsens koji ne poznaje pravni sustav niti jedne države koja primjenjuje kontinentalno pravo. Prijedlog za promjenu navedenog Pravilnika je dala i TWINNING skupina EU čiji je mandat završen u siječnju prošle godine (taj program je koštao 2 milijuna eura), čiji je zadatak bio da pomogne UNO u harmonizaciji propisa vezanih za indirektne poreze (pdv, trošarine, carine) . Zbog toga je potpuno nejasno zašto UO UIO ne usvoji predložene izmjene jer bi se za korist od 100 milijuna KM borila i bogata Njemačka a kamoli ne siromašna BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital