Mirko Vincetić, direktor IMO Juniora: Porodica i prijatelji najveće bogatstvo

20.12.2010. 16:04 / Izvor: eKapija.ba
Mirko Vincetić, direktor IMO Juniora: Porodica i prijatelji najveće bogatstvo

Zbirku priznanja Mirka Vincetića, vlasnika i generalnog direktora kompanije IMO JUNIOR iz Orašja, za njegove menadžerske sposobnosti, prije nekolilo dana upotpunilo je još jedno-ono za najboljeg menadžera u BiH u kategoriji malih preduzeća.

Ovaj beogradski student, (diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1978.godine) iza sebe ima bogato radno iskustvo kako u državnom tako i u privatom sektoru u kojem je već više od 15 godina. Tokom svoje karijere imao je čast i privilegiju da radi i kao saradnik Ante Markovića u nekadašnjoj Saveznoj vladi bivše Jugoslavije.

Što se tiče najdražih destinacija zaljubljen je u Opatiju i za njega je to najljepše mjesto na svijetu. Obožava zelenu boju.

Govoreći o sebi ističe da pripada sretnim ljudima, te da pored porodice njegovoj sreći značajno doprinose i prijatelji. Zbog toga ljubomorno čuva uspomene na druženja sa Davorinom Popović. Ponosan je što za prijatelje, pored nekolicine od 73 iz Studenjaka, ima i predivne ljude poput Dade Topića i Maje Perfiljeve.

Oženjen je i otac dvoje djece. Sin Igor studira DIF i bavi se muzikom (svira afrički bubanj đembe), a kćerka Monja studira ekonomiju i bavi se manekenstvom.

Ljude dijeli na dobre i loše

Vincetić, rođen 1954. godine u Orašju, aktivno pjeva u civilnom horu. Nije član niti jedne političke partije, a ljude kaže, razlikuje samo po tome koliko su vrijedni ili lijeni, dobri ili loši, kulturni ili nekulturni.

Bavio se i naučnim radom od kojih je nekolicinu objavio zagrebački "Ekonomist". Govori njemački i ruski jezik. Član je strukovnih i poslovnih asocijacija i to: Udruženje poslodavaca BiH- Sarajevo, Srpske asocijacije menadžera –Beograd, Hrvatske udruge menadžera (CROMA), Hrvatske udruge korporativnih rizničara, Slovenačkog poslovnog kluba- Beograd, Hrvatskog poslovnog kluba (jedan od osnivača)-Beograd, Austrijske privredne komore-Beograd, Njemačke privredne komore-Beograd, Nordijske poslovne alijanse-Beograd, počasni član Privredne komore - Skoplje.

Dugogodišnji je zastupnik Zagrebačkog velesajma na tržištu Srbije, a radio je i kao zastupnik Mostarskog i Tuzlanskog sajma na tržištu Srbije te je na taj način značajno doprinio "novom upoznavanju" u regionu.

Vincetić više od 10 godina uspješno zastupa poznatu njemačku firmu ZARGES na tržištu BiH. Snažnom i dugogodišnjom logistikom, propagandom i prezentacijama Zargesovog programa aluminijumskih ljestava i aluminijskih i pokretnih skela IMO JUNIOR je promovisao bezbjedno i lako penjanje i inicirao potpuno novu kulturu u oblasti tehnike penjanja kako na tržištu BiH tako i u regionu.

Ova kompanije je i ekskluzivni i generalni zastupnik za tržište BiH švajcarske firme United Cash Back koja se više od 30 godina bavi povratom ino PDV-a za kompanije, a mreža Cash backa ima 35 kancelarija širom Europe, Amerike, Afrike i Azije.

Povrat inostranog PDV-a

Usluge povrata inostranog PDV-a za bh. kompanije su potpuno nova i sasvim originalna tema. IMO JUNIOR je zahvaljujući Vincetiću, privredi BiH donio do ranije nepoznatu mogućnost povrata inostranog PDV-a. Na ovaj način, povratom ino PDV-a koje bh. firme plaćaju po osnovu različitih usluga (hoteli, sajmovi, seminari, obuke, gorivo, putarina i dr), privreda BiH može uštedjeti jednu petinu ukupnih ino troškova . Naime, prema procjenama revizorske kuće PricewaterhouseCoopers bh. privreda po osnovu inostranog PDV-a godišnje u inostranstvu plati oko 100 miliona KM.

Ideju povrata inostranog PDV-a Vincetić uspješno realizuje na prostoru čitave bivše Jugoslavije koristeći ekskluzivno pravo koje je dobio od švajcarskog United Cash Backa."O regionalnoj dimenziji našeg posla govori podatak da su naši klijenti fudbalske asocijacije iz svih republika Ex YU", kaže on.

Na međunarodnoj konferenciji švicarskog Cash Backa u Helsinkiju Vincetić je proglašen za najboljeg menadžera za 2009. godinu u konkurenciji 35 menadžera Evrope, Amerike, Azije i Afrike.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti