Posebno udruženje

Neprocjenjivi aktivisti koji su svojim "Suncem" obasjali sajam u Mostaru

19.04.2024. 17:09 / Izvor: Akta.ba
Sunce

Foto: Erna Topuz, Foto: Akta.ba

Ovo Udruženje gost je sajma svake godine i uspješno promoviraju svoj rad.

Na Međunarodnom sajmu u Mostaru koji je počeo 16. aprila i traje do sutra, predstavilo se i lokalno Udruženje za podršku osobama s intelektualnim i kombiniranim poteškoćama "Sunce". 

Naime, ovo Udruženje gost je sajma svake godine i uspješno promoviraju svoj rad. 

Radovi predstavljeni na sajmu, Foto: Akta.ba

"Sunce" je nevladina organizacija koja je osnovana 1998. godine i tako, više od četvrt stoljeća kontinuirano rade na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom (OSI),  kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku porodicama osoba s invaliditetom, kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti  dostojanstvenije, bez barijera i predrasuda, učestvujući u svim sferama života. 

Koncem prošle godine, njihovo dugogodišnje sjedište je izmješteno jer se nalazilo na lokaciji budućeg Olimpijskog bazena u Mostaru.

"Zahvaljujući gradu, gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća u Mostaru, te našoj Lani Pudar, koja je inspiracija za mnoge mlade ljude, udruženje će imati nov, multifunkcionalan objekat, u kome će se realizovati mnoge aktivnosti koje unapređuju kvalitet života osoba s invaliditetom i njihovih porodica.", kaže za Akta.ba Erna Topuz, direktorica ovo Udruženja.

Međutim, izmještanje nije bilo jednostavno i umnogome je dodatno otežalo rad Udruženja koje ima neprocjenjivu ulogu za fokusnu grupu stanovništva. 

Objekat koji je Grad Mostar dao na korištenje udruženju "Sunce" je srušen, a novi objekat, čije je izgradnja započela, još uvijek nije uslovan za boravak, niti je uređen parter, pristup objektu i ograda, zbog sigurnosti korisnika koji borave u centru (objekat je lociran uz samu obalu Neretve).

Foto: Udruženje "Sunce"

Iako radovi na objektu i oko objekta još uvijek nisu završeni, krenuli su sa realizacijom aktivnosti jer je  potreba za druženjem, socijalizacijom i rehabilitacijom korisnika ogromna.

"Ono što želimo, jeste pružanje novih socijalnih usluga za djecu i osobe s poteškoćama i njihove porodice a da bismo stvorili ugodan i siguran ambijent  za rad i druženje s korisnicima, potrebno je još dosta sredstava", kaže Topuz.

Foto: Udruženje "Sunce"

U ovom prelaznom periodu, ograničene su im aktivnosti a korisnici ne mogu doći, dok se ne steknu minimalni uslovi za rad i boravak.

"Trenutno se montiraju sanitarije u toaletima, a čeka se na ugradnju alarmnog sistema i vatrodojave, te sistema videonadzora. Uređenje partera objekta je trebalo da uradi grad, ali još uvijek nije izvjesno da će to i isfinansirati, a bez prilaza, osobe u kolicima ili osobe koji koriste druga pomagala za kretanje, nisu u mogućnosti doći u Sunce.", pojasnila je.

Jedan od aktivista ovog Udruženja, Saša Šehić, sa ushićenjem priča o mogućnostima novog prostora ali naglašava da su još na dugom putu do potpunog osposobljavanja prostora za sve njihove potrebe kako bi se vratili svim redovnim aktivnostima.

"Mi smo se zaista potrudili da uradimo sve što je do nas i zadovoljni smo tokom realizacije. Zahvalni smo na svim donacijama i poklonima koji nam sada ključno pomažu da budemo što operativniji.", kaže Šehić. 

Vrijedni članovi i aktivisti, Foto: Akta.ba

Primarne potrebe su im, između ostalih, ograda, kapija, pristupna rampa i prilaz objektu...

"Mi vjerujemo u dobre ljude, u naše sugrađane, donatore, ali najviše vjerujemo u sebe, pa tako evo koristimo priliku da učestvujemo i na Mostarskom sajmu, da promoviramo svoje radove i aktivnosti, jer mi to možemo.", zaključila je Topuz.

Radovi predstavljeni na sajmu, Foto: Akta.ba

Upravo iz te potrebe, ovo Udruženje trudi se prodajom svojih ručnih radova i drugim proizvodima prikupiti potrebna sredstva kako bi što prije, njihov novi objekat postao uslovan.

Ipak, to nije dovoljno te su svoja vrata otvorili prijateljima i donatorima a jedan od njih možete biti i vi.

Više o načinu na koji možete pomoći pronađite ovdje.

Iz ovog za matičnu regiju neprocjenjivog udruženja poručuju "Otvorite vrata Sunca, mi vas čekamo".

Mi bismo dodali, "Otvorite vrata srca i obaspite se suncem kojim zrači ekipa ovog Udruženja."

 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti