Još u fazi iskopa

Od bazena u Mostaru i dalje samo rupa: Vlastima se ne žuri, kad bude bit će

23.02.2024. 14:37 / Izvor: Avaz.ba
MO

Foto: M. Smajkić, Avaz.ba

Cijeli projekt u Mostaru počeo traljavo.

Da je projekt izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, na lokalitetu Južni logor, počeo traljavo i pod pritiskom javnosti, vidljivo je iz dana u dan.

Tako su radovi, koji su otpočeli koncem novembra prošle godine, u nekoliko navrata prekidani zbog izmještanja objekata koji se nalaze na lokaciji budućeg bazena, piše "Avaz".

Međutim, ni taj proces nije u potpunosti završen, budući da je, nakon demolicije objekta koji je koristilo Udruženje za podršku osobama s intelektualnim i kombiniranim poteškoćama "Sunce", a potom trafostanice, u vezi s čijim su izmještanjem zabilježene brojne komplikacije, preostalo rušenje zgrade koju za praktičnu nastavu koriste učenici Srednje mašinsko-saobraćajne škole.

Također, građevinska dozvola je praktično izdata "u hodu", tokom izvođenja radova, saznaje "Avaz" uz podsjećanje da su do ugovora za izgradnju prve faze ovog projekta, koji su gradski čelnici potpisali sa širokobriješkim "Heringom", potrošeni mjeseci na usvajanje regulacionih planova, izradu idejnog i glavnog projekta te drugih neophodnih dokumenata.

Objekt koji treba ukloniti. M. Smajkić

Iako se radovi odvijaju, činjenica je da je na gradilištu, kako je ekupa "Avaza" zabilježila jučer, tek jedan rovokopač i da zapravo i dalje traje pripremna faza, pojednostavljeno rečeno, vrše se iskopi.

Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, u čijoj je nadležnosti i projekt bazena, kazao nam je da je stanje na terenu trenutno povoljno.

"Vršimo iskope i uskoro bismo trebali početi s betoniranjem temelja stubova, odnosno same konstrukcije bazena. Za sada nema prepreka, ni tehničkih ni finansijskih. Činjenica je da je preostalo rušenje još jednog objekta kako bi sva cjelina bila završena", kazao je Prašo.

Podsjetio je da se prva faza radova, u vrijednosti od 11 miliona KM, odnosi na izgradnju konstrukcije, krova i fasade olimpijskog bazena, a rok za to je 18 mjeseci. Sredstva u iznosu od devet miliona KM osigurana su iz federalnog budžeta, a ostatak iz gradske kase.

Priča o izgradnji bazena u Mostaru pretvorila se, podsjetimo, u svojevrsnu trakavicu, nakon što je u avgustu 2022. godine tadašnji premijer Fadil Novalić ozvaničio početak radova, pokazalo se, u predizborne svrhe.

Naša najbolja plivačica Lana Pudar, koja neumorno niže uspjehe, nedavno je javnost nasmijala objavom na Instagramu, odnosno videosnimkom bagera na gradilištu bazena, uz pjesmu "Nije preša", inače hitom grupe ''Who See''.

Ozbiljan tok izgradnje bio je zaustavljen usljed brojnih problema, pogotovo izmještanja trafostanice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije