Dug za koncesije u USK dostigao dva miliona KM

03.08.2016. 08:09 / Izvor: Nezavisne novine
Dug za koncesije u USK dostigao dva miliona KM

Dugovanja za neplaćene koncesije u vezi s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i resursa u Unsko-sanskom kantonu dostigla su dva miliona KM.

Dugovanja za neplaćene koncesije u vezi s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i resursa u Unsko-sanskom kantonu (USK) dostigla su cifru od dva miliona maraka, potvrdio je Asmir Crnkić, aktuelni ministar privrede u Vladi USK. On je istakao kako će u narednom periodu biti poduzeti koraci u cilju naplate spornih potraživanja, a u slučajevima gdje to ne bude moguće, protiv neurednih platiša biće podnesene tužbe.

"Oblast eksploatacije mineralnih sirovina u USK u posljednjoj deceniji dobrim dijelom bila je neuređena, a ovaj kanton top tema u medijima po pitanju broja nelegalnih kamenoloma. Istina, u posljednjih nekoliko godina učinjeni su ogromni pomaci po tom pitanju zahvaljujući čemu je dosad zaključeno 40 koncesionih ugovora", istakao je Crnkić.

On je dodao kako je resorno ministarstvo u posljednjih 15 dana formiralo bazu podataka i instaliralo softver za interno knjigovodstvo, zahvaljujući čemu su u mogućnosti u potpunosti pratiti naplatu potraživanja po osnovu koncesionih naknada.

Rezultat toga su kvalitetne informacije o broju zaključenih koncesionih ugovora, kompletnim analitičkim karticama svakog koncesionara, obimu eksploatacije mineralnih sirovina, te ukupnim potraživanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital