EIF i UniCredit: 160 miliona eura za inovativna MSP u regiji

19.01.2017. 09:51 / Izvor: Oslobođenje
EIF i UniCredit: 160 miliona eura za inovativna MSP u regiji

Banke u Srbiji i BiH će biti podržane garancijama koje obezbjeđuje EIF.

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit potpisali su u Beču na Euromoney konferenciji InnoFin sporazum o garancijama sa ciljem da se poveća kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) u osam zemalja.

Sporazum InnoFin omogućava UniCreditu da preko svojih banaka ponudi dodatno finansiranje od 160 mil EUR inovativnim kompanijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Banke u Srbiji i BiH će biti podržane garancijama koje obezbjeđuje EIF, kao i od strane programa Horizon 2020, dok će garancije za banke u članicama EU biti podržane od strane Investicionog plana za Evropu.

"Zahvaljujući novom krovnom sporazumu i široko rasprostranjenoj mreži imamo mogućnost da dodatno podržimo razvoj inovativnih malih i srednjih preduzeća u različitim zemljama u kojima će naši klijenti imati lakši pristup finansiranju, ali i povoljnijim cijenama", rekao je direktor UniCredit za poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi Karlo Vivaldi.

InnovFin SME Guarantee Facility je uspostavljen u okviru "EU InnovFin Finance for Innovators" inicijative koja je podržana od Horizon 2020. Ona pruža garancije i kontra-garancije za finansiranje duga između 25.000 eura i 7,5 miliona eura kako bi se poboljšao pristup kreditima za inovativna mala i srednja preduzeća (do 499 zaposlenih).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital