Povećan kreditni rejting Srbije

20.03.2017. 08:51 / Izvor: Agencije
Povećan kreditni rejting Srbije

Poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije, istakao je Vučković, doprinjela je uspješna fiskalna konsolidacija.

Povećanje kreditnog rejtinga po ocjeni Agencije Moody's znači da će Srbija u očima svjeta, investitora i kreditora imati veći ugled, kaže član Fiskalnog savjeta Srbije Vladimir Vučković.

Po njegovim riječima, plan Vlade Srbije trebalo bi da bude dalje smanjenje deficita.

Povodom ocjene agencije Moody's o povećanju kreditnog rejtinga Srbije sa „B1” na „Ba3” uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, Vučković kaže da je to veoma važno jer se ugrađuju kamatne stope koje su, kao je dodao, niže ako je kreditni rejting viši.

"S obzirom da se u ovoj godine očekuje porast kamatnih stopa u svetu, ovo je dobra vest jer će ublažiti eventualni porast kamatnih stopa", rekao je Vučković.

Poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije, istakao je Vučković, doprinjela je uspješna fiskalna konsolidacija, a smanjenje fiskalnog deficita je omogućilo i privredni rast, te su postignute rezultate zapazile i rejting agencije.Vučković, međutim, navodi da se i dalje Srbija  nalazi prilično nisko na toj lestvici inevsticionog rejtinga, odnosno na nivou špekulativnih obveznica, te je zato potrebno da se i dalje unapređuje ekonomija kako bi Srbija dospjeli do najviših investicionih rejtinga.

Prema očekivanju rejting agencije Moody's, pozitivni trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0 odsto i 3,3 odsto respektivno, a Vučković navodi da je moguće i dalje smanjenje fiskalnog deficita, te da to treba da bude Vladin plan.

"Moramo da radimo na reformi društva, naročito državnih preduzeća koja su trenutno najveći generator deficita kako bismo i dalje imali nizak i još niži deficit i kako bismo bili sređenija država", zaključio je Vučković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital