Investicije ubrzale njemački privredni rast u prvom kvartalu

12.05.2017. 11:19 / Izvor: Tanjug
Investicije ubrzale njemački privredni rast u prvom kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke je, prema sezonski prilagođenim podacima, porastao za 0,6 odsto u tri mjeseca do kraja marta.

Njemački privredni rast je ubrzao najsnažnijim tempom u prvom kvartalu 2017, budući da su blagi vremenski uslovi podstakli građevinski sektor i izvoz kojima je išao na ruku oporavak globalne tražnje.

Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke je, prema sezonski prilagođenim podacima, porastao za 0,6 odsto u tri mjeseca do kraja marta, saopštila je Federalna kancelarija za statistiku u Visbadenu, prenosi agencija Blumberg. To je u skladu s medijan prognozom ekonomista koji su učestvovali u anketi Blumberga, i predstavlja nastavak rasta iz posljednjeg tromesečja 2016. godine od 0,4 odsto.

Međugodišnje, njemački BDP je u prvom tromjesečju porastao za 1,7 odsto, prilagođen za broj radnih dana. Privatna i državna potrošnja su blago povećane početkom godine, naveli su njemački statističari. Investicije su zabilježile snažan skok, čemu su doprinijeli građevinska aktivnost koju su podstakle povoljne vremenske prilike i rast potrošnje na opremu, navodi se u izvještaju. Istovremeno, trgovina je uhvatila zamajac, pri čemu je izvoz nadmašio uvoz.

Što se tiče signala o izgledima za dalji ekonomski rast, Evropska komisija (EK) je juče saopštila da će rast 19 zemalja evrozone biti nešto jači ove godine u odnosu na prethodnu, dodajući da su se neki rizici smanjili. EK je podigla prognozu rasta BDP-a evrozone za 2017. godinu na 1,7 odsto sa novembarske projekcije od 1,6 procenata, dok je za 2018. godinu zadržala procjenu na 1,8 odsto. Ova prognoza je u skladu s najnovijom procenom zvaničnika Evropske centralne banke, navodi Bloomberg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital