Agrokor će bankrotirati 1. lipnja, tvrdi ekonomski analitičar

17.05.2017. 09:26 / Izvor: Index.hr
Agrokor će bankrotirati 1. lipnja, tvrdi ekonomski analitičar

Navedene tvrtke nisu jedine koje očekuju problemi zbog Agrokora. Bošković smatra kako je još tvrtki u kojima bi moglo biti problema.

Dok tvrtke poput Zvečeva, Borova, Petrokemije, Algoritma i Agrokora tonu u dugovima, ekonomski su pokazatelji za Hrvatsku dobri. BDP i izvoz rastu i najavljuje se kako bi Hrvatska mogla izaći iz postupka prekomjernog deficita. Tu situaciju je za HRT komentirao Ratko Bošković, ekonomski analitičar.

"Nabrojane tvrtke propadaju iz različitih razloga. Za Zvečevo i Borovo bih rekao da je riječ o tvrtkama koje se nisu uspjele modernizirati, nisu povećale svoju produktivnost uvođenjem novih tehnologija, novih proizvoda niti su osvojile nova tržišta", rekao je Bošković.

S druge strane je pozitivan rezultat BDP-a i izvoza koji je došao nakon "sedam gladnih godina" i došlo je do rasta. Porast BDP-a je prije svega rezultat "obnovljene privatne potrošnje i inozemne potražnje za hrvatskim proizvodima", dodao je Bošković.

JOŠ ĆE TVRTKI OSJETITI LOŠE STANJE U AGROKORU

Navedene tvrtke nisu jedine koje očekuju problemi zbog Agrokora. Bošković smatra kako je još tvrtki u kojima bi moglo biti problema. "Dio problema Zvečeva leži u Agrokoru, jer je previše ovisan o njemu. Takvih je poduzeća puno", upozorava Bošković.

"Dok sama izvanredna uprava kaže da Agrokor može podmirivati tekuće troškove, dobavljače i radnike, on nema kapaciteta plaćati dugove nastale prije dolaska izvanredne uprave. Vrlo je malo starih dugova podmireno, kalkulira se sa iznosom od osam do 10 posto, pokrpane su tek najveće rupe", kaže Bošković.

"Kako vrijeme odmiče sve više dobavljača potraživat će svoje dugove tako da bi slučajeva Zvečeva mogli biti sve više i više", zaključio je Bošković i dodaje: "Nema sumnje da su se u problemima našle sve tvrtke kojima je Konzum bio kupac. Te tvrtke nemaju velike rezerve s kojima bi mogle preživjeti, a restrukturiranje će samo zakomplicirati stvar".

"Da normalno funkcionira, imovina bi mogla pokriti stanje duga, no u trenutku kada je došlo do sloma, nema rješenja za rješavanje duga", rekao je Bošković i dodao kako sve to može dovesti do financijske panike koja se prelijeva u realnu ekonomiju i potrošnju. "Kad krene lavina i propadanje, teško je to zaustaviti", zaključio je.

BANKROT AGROKORA 1. LIPNJA

"Prvog lipnja će se shvatiti da je Agrokor zaista pao u ogluhu, popularno rečeno u bankrot. Tada ističe krajnji rok kad je trebao platiti kamatu jedne svoje velike obveznice od 300 milijuna eura," rekao je Bošković i dodao da su posljedice neplaćanja tih kamata tužbe.

"Vlasnici tih obveznica pokrenut će tužbe na sudu u New Yorku jer su obveznice izdane prema zakonu američke države New York. Oni će te tužbe dobiti. Provedba tih presuda u Hrvatskoj je krajnje neizvjesna", rekao je Bošković i dodao kako je sasvim izvjesno da će se te tužbe "preliti u politički pritisak Amerike ili Rusije da se tim vjerovnicima njihova prava ispune".

Postavit će se pitanje plaćanja dugova Agrokora prema domaćim dobavljačima i neplaćanja stranim vjerovnicima, smatra Bošković i kaže: "U ovom trenutku netko bi već sada morao imati jasan plan oko pregovaranja s inozemnim vjerovnicima. Tražit će se jak pregovarač s hrvatske strane".

Bankrot Agrokora je, prema Boškovićevom mišljenju, neizbježan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital