U BiH nema poslovnih inicijativa, ali zato napredujemo u poreskoj oblasti

13.07.2017. 12:11 / Izvor: Akta.ba
U BiH nema poslovnih inicijativa, ali zato napredujemo u poreskoj oblasti

Prema izvještaju Svjetske banke (Doing Business 2017/16), BiH je rangirana na 81 mjestu, odnosno za dvije  pozicije manje  u  odnosu  na  prethodnu  godinu.

Prema izvještaju Svjetske banke (Doing Business 2017/16), BiH je rangirana na 81 mjestu, odnosno za dvije  pozicije manje  u  odnosu  na  prethodnu  godinu. Poredeći kvalitetu poslovnog okruženja BiH i dalje zaostaje za drugim zemljama u okruženju.

Napredak na ljestvici je najviše ostvaren u poreskoj oblasti za 18 mjesta (usvajanje Zakon o porezu na dobit FBiH) i oblasti početka poslovanja kompanija za jedno mjesto, dok je BiH u odnosu na druge najviše pala u oblasti pristupa električne energiji za tri pozicije. Slična ocjena se može uočiti i u izvještajima drugih inernacionalnih organizacija gdje se navodi da BiH treba ubrzano raditi na  jačanju  pravnog  okvira  i  borbi  protiv  korupcije. 

Kako je navedeno u godišnjem izvještaju "Ekonomski trendovi"  Direkcije za ekonomsko planiranje BiH usvojeni dokumenti i zakoni koji bi trebali da značajnije utječu na poslovnu klimu su: Zakon o faktoringu, Zakon o porezu na dobit, Zakon o radu, Zakon  o  izmjenama  Zakona  o  Jedinstvenom  sistemu  registracije,  kontrole  i  naplate  doprinosa, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu.

Takođe u skladu sa donešenom agendom Vlada Republike Srpske je utvrdila set reformskih zakonskih rješenja planiranih Ekonomskom politikom za 2016. godinu te je Skupština RS usvojila više zakona među kojima su: Zakon o radu, Zakon o stečaju, Zakon o izmjenama Zakona o elektronskoposlovanju RS, Zakon o dopunama Zakona o poreskom postupku RS.

 

Kako je navedeno u izvještaju u cilju pojednostavljivanja administrativnih procedura implementira se projekt "Pоbоlјšаnje lokalnog okruženja za investiranje (LIFE)51", koji implementira Svjetska banka, u partnerstvu s Ambasadom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama,  u  naredne  tri godine  će  biti  proveden  u  20 općina, s ciljem smanjenje troškova i vremena za dobijanje dozvola za poslovanje, pojednostavljenja procesa registracije, što bi u krajnjoj instanci vodilo većoj konkurentnosti, investicijama i povećanjem zapošljavanja.

DEI navodi kako je u  2016. godini završena implementacija projekta EAF SME, Poboljšanje pristupa SME financijskim sredstvima dodatno finansiranje56 od čega je projektima u FBiH namijenjeno 53,92 miliona EUR.

Značajno je još napomenuti za 2016. godinu i početak projekta EU ProLokal sa 5,8 mil. KM granta koje je obezbjedio GiZ i Evropska komisija namijenjenih za pomoć SME u 22 opštine.

U  2016.  godini  IRBRS  je  nastavila  pružati  finansijsku  i  savjetodavnu  pomoć  malim  i  srednjim preduzećima posredstvom keditnih linija. U okviru sedam kreditnih linija namjenjenih razvoju privrede plasirano je oko 37,2 mil. KM.

U okviru projekta „Unaprjeđenje preduzetničkih zona u Federaciji BiH za 2016. godinu”obezbjeđena  su sredstva, u iznosu od 1,4 mil. KM. Od ovoga iznosa Vlada FBiH je obezbjedila 1 mil. KM, UNDP‐a je obezbjedio  400  hiljada  KM  (kao  dio  projekta  lokalnog  integriranog  razvoja  LIR)  te  jedinica  lokalne samouprave 500  hiljada  KM(kao  uslov  sufinansiranja).  Sredstva  su  dodijeljena  za  projekate u 10 opština.

Značajno je spomenuti da je sredinom 2016. godini završen projekat Home grown business u iznosu od  0,5  mil.EUR,  kao  program  EU  za  pomoć  lokalnom  ekonomskom  razvoju  u  Bosni  i  Hercegovini. Projekt provodi Razvojna agencija HERAG u suradnji s partnerima a kao glavni rezultat otvoren je novi preduzetnički inkubator u Ljubuškom.

Prema podacima Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća poslovne zone u RS se  nalaze na 54 lokacije (38 opština u RS‐u).

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital