U KS-u 12.449 inspekcijskih nadzora zbog sprečavanja nelegalnog taksiranja

11.12.2017. 07:35 / Izvor: Fena
U KS-u 12.449 inspekcijskih nadzora zbog sprečavanja nelegalnog taksiranja

U skladu s ovlaštenjima koja imaju shodno Zakonu o taksi prijevozu KS-a nadzore u toj oblasti, poslije 22.00 sata, obavljaju ovlašteni policijski službenic.

Prema izvještaju Inspektorata saobraćajne i cestovne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, od 2014. do novembra 2017. godine, u oblasti sprečavanja nelegalnog obavljanja taksi prijevoza izvršeno je ukupno 12.449 inspekcijskih nadzora, rečeno je Feni iz KUIP-a KS.

"Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja inspektori su u navedenom perodu izdali 3.211 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2.107.120 KM. Podnijeli su i 346 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, donijeli 409 rješenja, iz saobraćaja isključili 165 vozila i privremeno oduzeli pet vozila", kazala je Feni glasnogovornica KUIP KS Vildana Brdarić.

Naglasila je da već četvrtu godinu zaredom, po donošenju Zakona o taksi prevozu Kantona Sarajevo, saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS svakodnevno u dnevnim, večernjim, a u ljetnom periodu i noćnim terminima, vrše inspekcijske nadzore u KS-u s ciljem sprečavanja nelegalnog obavljanja taksi prijevoza.

U skladu s ovlaštenjima koja imaju shodno Zakonu o taksi prijevozu KS-a nadzore u toj oblasti, poslije 22.00 sata, obavljaju ovlašteni policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a.

"Organizacijom rada kantonalnih saobraćajnih inspektora na ovaj način znatno je doprinijelo da se stanje u ovoj oblasti dovede na zadovoljavajući nivo, odnosno da broj evidentiranih prekršilaca iz mjeseca u mjesec bude manji, iako je intenzitet kontrolnih aktivnosti ostao na istom nivou", kazala je Brdarić.

Naglasila je da zahvaljujući asistenciji policijskih službenika MUPKS-a za vrijeme obavljanja kontrola, koje se uglavnom provode u prometu, nisu zabilježene veće incidentne situacije.

"Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije građani se češće obraćaju radi neuključivanja taksimetra ili odbijanja vožnji na kraćim relacijama, dok su prijave nelegalnog taksiranja sporadične. Važno je naglasiti da svaki od navedenih prekršaja može biti sankcionisan samo ako inspektor utvrdi prekršaj, odnosno zapisnički konstatuje", navela je Brdarić.

Iz KUIP-a KS naglašavaju da saobraćajna inspekcija odlučno nastavlja kantrole u ovoj oblasti, s posebnim fokusom na zloupotrebu sistema radioveze.

"Naime, nelegalni prevoznici su u međuvremenu počeli koristiti i radiostanice, za koje nemaju dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije BiH, a prekršaj ove vrste je teže konstatovati s obzirom da se radi o vozilima bez vanjskih obilježja", upozoravaju iz KUIP-a KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital