RS: Umjereni oporavak ekonomije

04.10.2010. 09:52 / Izvor: Fokus
RS: Umjereni oporavak ekonomije

Prema ekonomskom monitoringu Investiciono-razvojne banke RS, za period prvih šest mjeseci ove godine, ostvareni makroekonomski rezultati ukazuju na prisustvo trenda umjerenog oporavka ekonomije Republike Srpske.

"Prvo polugodište 2010. godine proteklo je u znaku nastavka ekspanzije industrijske proizvodnje RS koja je rasla po stopi od sedam odsto. Broj nezaposlenih lica, s rekordnog nivoa od 150.036 u februaru, pao na 143.073 lica u junu 2010. godine. Postepeni ekonomski oporavak u zemljama glavnim spoljnotrgovinskim partnerima rezultirao je intenziviranjem spoljnotrgovinske aktivnosti RS. Obim robne razmjene RS sa inostranstvom povećan je za 17 odsto, dok je izvoz ostvario respektabilan međugodišnji rast od 35,3 odsto, što je jedna od najvećih stopa rasta u regionu. U takvim okolnostima spoljnotrgovinski deficit je smanjen za 14,6 odsto", navodi se u izvještaju. Takođe se navodi da je značajan doprinos ostvarenim ekonomskim rezultatima dala IRB RS, koja se afirmisala kao ključni finansijer domaće privrede.

Vujo Vukmirica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, objašnjava da su navedeni pokazatelji rezultat velikih napora koji su u proteklom periodu napravljeni na makroplanu, posebno ako se imaju u vidu veliki uspjesi s Rafinerijom Brod.

"Ovo je i potvrda da je Vlada RS racionalno koristila sredstva od privatizacije Telekoma i da ih je ulagala u razvojne programe za zapošljavanje, a ne u budžetsku potro{šnju. Mislim da je ovo tek početak boljih rezultata koji se očekuju, jer ako su značajni pomaci postignuti u uslovima svjetske krize i u uslovima elementarnih nepogoda, logično je očekivati još bolje rezultate u narednom periodu, posebno ako budu nastavljena ulaganja u proizvodnju i razvojne programe", rekao je Vukmirica.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da navedeni parametri nisu prava slika stanja u zemlji, jer su uzeti u obzir srednji rezultati.

"Postoje branše koje kriza nije pogodila i koje bilježe ekspanziju, kao i one koje je kriza pogodila. Međutim, generalno gledajući ima nagovještaja izlaska iz recesije, iako na mikronivoima i dalje vreba opasnost od proširenja krize. S obzirom da smo na kraju poslovne godine i van sezone za građevinski sektor, koji je značajna grana koja je trpjela posljedice, realno je očekivati da zaključno da 31. 12. 2010. godine nećemo imati idiličnu sliku", kaže Milić. Prema njegovim riječima, usporavanje efekata krize vidjeće se tek na proljeća iduće godine, kada će i građevinski sektor početi da ostvaruje rezultate.

Trenutno se, ipak, primjećuje optimizam, ističe Milić, koji je takođe bitan za izlazak iz krize, jer je i njen početak produkovan pesimizmom i strahom, koji je uticao na investitore da prestanu ulagati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital