Kapital / IZVJEŠTAJI

Kako je zemlja useljenika postala sila broj jedan

24.07.2018. 10:20 / Izvor: Nezavisne novine

SAD imaju tehnološki najmoćniju ekonomiju svijeta s BDP po stanovniku od oko 60.000 dolara.

Američke kompanije predvode tehnološki napredak u mnogim područjima: IT, farmaciji, medicini, avio-industriji i vojnoj industriji.

Pragmatizam i fleksibilnost Amerikanaca rezultirali su neuobičajeno dinamičnom ekonomijom. Promjena - bilo da je nastala tehnološkim inovacijama ili rastom međunarodne trgovine - konstanta je američke ekonomske istorije.

Rezultat toga je da se nekad ruralna poljoprivredna zemlja transformisala u tehnološkog lidera svijeta. Sektor usluga znatno je ojačao u odnosu na tradicionalne proizvodnje. Masovnu proizvodnju zamijenile su specijalizovane industrije. Fleksibilna i visokokvalifikovana radna snaga jedan je od osnovih faktora ekonomskog uspjeha zemlje, prenosi Index.

Amerikanci snažno vjeruju u slobodno tržište. Ekonomiju u najvećoj mjeri određuju tržišni odnosi, odnosno odluke privatnih osoba i kompanija, a isto tako javni sektor na saveznoj i na nivou država robe i usluge kupuje od privatnog sektora. Američke kompanije uživaju fleksibilniji regulatorni okvir za poslovanje od većine ostatka svijeta, u pogledu radnih odnosa, finansiranja i uvođenja novih proizvoda na tržište.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital