Njemačkoj nedostaje obrtnika, najviše limara, vodoinstalatera

26.06.2018. 09:09 / Izvor: HINA
Njemačkoj nedostaje obrtnika, najviše limara, vodoinstalatera

Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u mirovinu i strahuju da velik broj obrtničkih radionica neće imati tko preuzeti.

Njemački građani zbog nedostatka obrtnika već sad u prosjeku čekaju preko deset tjedana na obavljanje neke obrtničke usluge a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih obrtnika u ponedjeljak.

"Narudžbi trenutno ima toliko da su obrtnici prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija", kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za izobrazbu u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, soboslikara ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika, rekao je Wollseifer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim obrtničkim radionicama.

"Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u mirovinu i strahujemo da velik broj obrtničkih radionica neće imati tko preuzeti", objašnjava Wollseifer.

Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja, kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u obrtničkom sektoru.

Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto, napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital