Azijski indeksi blago pali drugi dan zaredom

09.12.2020. 17:18 / Izvor: seebiz.eu
Azijski indeksi blago pali drugi dan zaredom

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u SAD-u i Europi.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u SAD-u i Europi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,25 posto, blago oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1 posto. U Australiji i Singapuru porasle su, pak, između 0,2 i 1,5 posto.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Ovoga tjedna cijepljenje će početi u Britaniji, a očekuje se da će do kraja mjeseca započeti i u SAD-u.

No, analitičari upozoravaju da će proći još neko vrijeme dok koronavirus bude sasvim suzbijen. U međuvremenu, virus se i dalje brzo širi u mnogim saveznim državama SAD-a.

Vlasti u Kaliforniji jučer su naredile većini stanovnika da zatvore trgovine i ostanu kod kuće jer je dan prije zabilježeno rekordnih 30.000 novozaraženih virusom.

Slične mjere najavile su i vlasti u New Yorku, ako se epidemiološka situacija uskoro ne poboljša.

To bi moglo dodatno usporiti ionako spori oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

S druge strane, osim cjepiva, podršku tržištima pruža nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrati postići dogovor o novom paketu poticaja vrijednom oko 900 milijardi dolara do kraja godine.

Japanska je vlada, pak, jutros predstavila novi paket poticajnih mjera vrijedan oko 708 milijardi dolara, poručivši da je odlučna izvući gospodarstvo iz koronakrize.

Dolar blago ojačao prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla, drugi dan zaredom, i dodatno se odmaknula od najnižih razina od travnja 2018. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,88 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,70 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 104,05 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2130 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 45,32 dolara, a na londonskom tržištu 0,7 posto, na 48,32 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital