Donedavno nezamislivi scenarij: I penzioni fondovi će investirati u kriptovalute

18.12.2020. 13:50 / Izvor: seebiz.eu
Donedavno nezamislivi scenarij: I penzioni fondovi će investirati u kriptovalute

Od početka godine bitcoin je uzletio čak 180 posto.

Bitcoin je preskočio razinu od 20.000 dolara po prvi put u historiji, pa je i to još jedna potvrda kako su kriptovalute ove godine postale sasvim legitimna investicija u koju sve više ulaze i institucionalni investitori.

Od početka godine bitcoin je uzletio čak 180 posto.

Analitičari kažu da su najnoviji skok cijena potaknuli veliki investitori poput Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Drakenmillera koji su svoja sredstva "premjestili" u kriptovalute, a tehnološke kompanije poput Squarea i MicroStradejija također su se usredotočile na kupnju bitcoina.

Najnovija rekordna vrijednost bitcoina podsjetila je mnoge promatrače na tržište na njegov ogroman rast od 2017. godine, kada se približio cijeni od gotovo 20.000 dolara, nakon čega je slijedeće godine naglo pao na razinu od otprilike 3.000 američkih dolara. Mnogi analitičari su spremni ustvrditi kako se takav scenarij ovoga puta neće dogoditi.

Ovaj je rast vrijednosti samo potvrda, smatraju poklonici kriptovaluta, da će bitcoin postati neizbježan dio portfelja svakog ozbiljnijeg investitora u budućnosti, svojevrsno "digitalno zlato" u kojem će se imovina moći dugoročno i sigurno čuvati.

Tako JPMorgan procjenjuje da bi institucionalni ulagači širom svijeta, uključujući mirovinske fondove, mogli uložiti čak 600 milijardi dolara u bitcoin. Nedavno ulaganje američke osiguravajuće firme Mutual Life Insurance u bitcoin u iznosu od 100 miliona dolara najbolje ilustrira potencijal za daljnju potražnju institucionalnih investitora u narednim godinama.

To bi moglo uvelike ojačati ulogu bitcoina, doista bismo mogli razgovarati o njegovoj masovnoj upotrebi, bitcoin bi otvorio put od porodičnihureda i kriptovaluta bogatih pojedinaca do jednog od najvećih igrača na finansijskom tržištu.

Naravno, niko nema iluzije da bi osiguravajuća društva i penzioni fondovi koji imaju konzervativnu politiku (investicijska sigurnost je na prvom mjestu) riskirali veći ulog, ali neki bi postotak svog portfelja mogli uložiti u kriptovalute, što bi trebalo biti na njihov trošak. Naravno, i to će pozitivno utjecati na vrijednost kriptovaluta u dugom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital