Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index blizu rekordnih razina

07.01.2021. 14:04 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index blizu rekordnih razina

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagači očekuju veće državno zaduživanje i javnu potrošnju u SAD-u, nakon što su demokrati dobili prevagu u Senatu.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, jer ulagači očekuju veće državno zaduživanje i javnu potrošnju u SAD-u, nakon što su demokrati dobili prevagu u Senatu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, pa se primaknuo rekordnim razinama.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 1,4 i 2,5 posto. No, u Šangaju i Hong Kongu burzovni su indeksi skliznuli između 0,3 i 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje pobjedi dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji.

Sada će omjer u Senatu između republikanaca i demokrata biti 50-50, ali presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Pred kraj jučerašnjeg trgovanja na Wall Streetu indeksi su izgubili dio dobitaka jer je ulagače zabrinuo proboj pristaša predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Kapitol kako bi zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se treba službeno potvrditi pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Policija je bacila suzavac na prosvjednike i zaprijetila oružjem. Ubrzo se situacija smirila i Senat je nastavio s radom.

Zahvaljujući tome, jutros je terminski S&P 500 indeks u plusu 0,6, a Nasdaq 0,9 posto, što najavljuje nastavak rasta cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi.

No, na kineskim su burzama cijene dionica jutros pale. Posljedica je to vijesti da bi Trumpova administracija mogla produljiti zabrane investiranja kineskih tehnoloških divova Alibabe i Tencenta.

Cijene dionica tih kompanija oštro su pale, kao i cijene dionica triju kineskih telekom kompanija, koje bi burza u New Yorku mogla izbaciti iz trgovanja zbog nepridržavanja pravila burze.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula na najniže razine od ožujka 2018. godine jer se očekuje da će golemi trgovinski i proračunski deficiti pritiskati američku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,38 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 103,15 jena, dok je cijena eura dosegnula 1,2350 dolara, što nije zabilježeno gotovo tri godine.

Cijena su nafte, pak, jutros porasle, dosegnuvši najviše razine u 10 mjeseci, jer je Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,9 posto, na 51,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 54,70 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital