Iran zabranjuje rudarenje bitcoina

27.05.2021. 12:19 / Izvor: seebiz.eu
Iran zabranjuje rudarenje bitcoina

Rudari su trošili 95 megavata na sat po jeftinim stopama koje subvencionira država.

Iranska vlada najavila je zabranu rudarenja bitcoina i drugih kriptovaluta, najavio je u srijedu predsjednik zemlje Hassan Rouhani, dok dužnosnici rudare krive za nestanke električne energije u brojnim iranskim gradovima.

Zabrana stupa na snagu odmah i bit će na snazi do 22. rujna, rekao je Rouhani za državnu TV, u najnovijem znaku odbijanja popularne digitalne valute.

Iranska prijestolnica Teheran i nekoliko drugih velikih gradova suočili su se s višestrukim dnevnim prekidima struje tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, a dužnosnici to krive za nestašicu prirodnog plina, dugotrajnu sušu koja je ometala hidroelektrane u zemlji - i sve više rudarstvo bitcoina.

A većina potrošene energije zbog rudarenja bitcoina dolazi od ilegalnih rudara ili onih koji rade bez licenci, kažu vladini dužnosnici.

To je potaknulo nacionalnu akciju suzbijanja ilegalnih rudara bitcoina, kao i privremene prekide struje na legalnim farmama bitcoina zbog porasta potrošnje električne energije.

Povećana potrošnja energije povezana je i sa češćima radom od kuće uslijed pandemije koronavirusa.

Kako temperature u zemlji rastu, potrošnja električne energije posljednjih je tjedana bila toliko velika da su se neke medicinske ustanove borile s radom svojih hladnjača za cjepiva Covid-19.

U siječnju je iranska policija zaplijenila gotovo 50 000 strojeva za rudarenje bitcoina koji su ilegalno koristili subvencioniranu električnu energiju.

Rudari su trošili 95 megavata na sat po jeftinim stopama koje subvencionira država, prema iranskoj državnoj elektroenergetskoj tvrtki Tavanir.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital