Azijska tržišta: Rast japanskog izvoza potaknuo optimizam

17.08.2022. 12:59 / Izvor: HINA
Berza

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, pale oko 0,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je 0,71, a S&P 500 0,19 posto.

To se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica trgovačkih lanaca Walmarta, za 5,1 posto, i Home Depota, za 4,1 posto.

Objavivši kvartalne poslovne rezultate, Wallmart je smanjio procjene pada dobiti u ovoj godini, dok je Home Depot nadmašio očekivanja analitičara po pitanju kvartalne prodaje.

I dok je trgovački sektor ojačao, tehnološki je blago pao, nakon znatnog rasta dan prije, što je pritisnulo Nasdaq indeks.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa obavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije mjesec i pol dana očekivao se rast zarada za 5,6 posto.

Pozitivno na tržište posljednjih dana utječe i nada ulagača da će američka središnja banka uspjeti 'mekano prizemljiti' gospodarstvo, dok oštro povećava kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Podršku tržištima pružili su i podaci o snažnom rastu japanskog izvoza u srpnju, za 19 posto na godišnjoj razini, kao i izvješće o rastu plaća u Australiji.

Zbog toga ulagače jutros nije previše uznemirila odluka središnje banke Novog Zelanda o povećanju kamata za 0,5 postotnih bodova četvrtu sjednicu zaredom, na 3 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte blago porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,53 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 134,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 133,39 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,0158 na 1,0177 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su jučer pale na najniže razine od kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,10 posto, na 92,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,22 posto, na 86,72 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital