Terorizam košta globalnu ekonomiju 34 milijarde dolara godišnje

19.01.2020. 11:42 / Izvor: Nezavisne novine
Terorizam košta globalnu ekonomiju 34 milijarde dolara godišnje

Terorizam u svijetu je odnio u 2018. godini manje života, ali su njegove ekonomske i socijalne posljedice i dalje velike.

Terorizam u svijetu je odnio u 2018. godini manje života, ali su njegove ekonomske i socijalne posljedice i dalje velike, prema najnovijem Globalnom indeksu terorizma (GTI) australijskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

"Mada se intenzitet terorizma smanjio, njegova raširenost nije", upozorio je u izveštaju taj australijski istraživački centar, prenosi CNBC.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od terorizma opao je četvrtu godinu zaredom u 2018., smanjivši se za 15,2 procenta u odnosu na prethodnu godinu, na 15.952 smrti, što je pad od 53 odsto u odnosu na 2014. godinu kada je zabilježen najveći broj.

Primarni pokretac smanjenja broja smrtnih slučajeva je bio pad intenziteta sukoba na Bliskom Istoku i vojni uspjesi protiv terorističkih grupa kao što su ISIS-a i Boko Haram, navodi se u istraživanju.

Međutim, u izvještaju se dodaje da terorizam ostaje raširen problem i glavna globalna prijetnja, koja je globalnu ekonomiju, prema konzervativnim procjenama, koštala više od 34 milijarde dolara 2018. godine.

"Ovo je druga najgora zabilježena godina po broju zemalja koje su pretrpile najmanje jednu smrt, koja naglašava potrebu za nastavkom odlučnih međunarodnih akcija u borbi protiv terorizma", piše u dokumentu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital