Analize

Na čemu će biti zasnovano bogatstvo budućih milijardera

05.12.2023. 08:20 / Izvor: Nezavisne novine
bogatstvo

Bogatstvo nove generacije milijardera pretežno je zasnovano na naslijeđu, a ne na radu i preduzetništvu.

Bogatstvo nove generacije milijardera pretežno je zasnovano na naslijeđu, a ne na radu i preduzetništvu, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS i predviđa da će se taj trend nastaviti i narednih decenija.

Ta banka u svom Izvještaju o Ambicijama milijardera za 2023. godinu, ističe da će 1.000 milijardera prenijeti 5,2 biliona dolara svojoj djeci u narednih 20 do 30 godina, piše Gardijan, navodi Tanjug.

Od 137 ljudi koji su postali milijarderi za godinu dana, do aprila ove godine, njih 53 je naslijedilo ukupno 150,8 milijardi dolara od svoje porodice, navodi se u izvještaju UBS, što premašuje kombinovanih 140,7 milijardi dolara koje su stvorila 84 "samostvorena" milijardera u istom periodu.

Porast porodica koje svoje bogatstvo zasnivaju na naslijeđu, primjetan je u svim djelovima svijeta.

U Aziji i Pacifiku, prosječno bogatstvo nasljednika bilo je dvije milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara za preduzetnike, dok je u Americi, vrijednost novopečenih milionera nasljednika bila 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara preduzetnika.

U Evropi, Bliskom istoku i Africi, prosječno bogatstvo nasljednika od 4,4 milijarde dolara, dvostruko je veće od 2,2 milijarde dolara samostvorenih preduzetnika.

"Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, tako odgovornost počinje da prelazi na njihove nasljednike, njegujući potencijalne buduće multigeneracijske porodice milijardera", rekao je UBS, dodajući da je ovaj trend dugo bio očekivan, ali da je tek njihov ovogodišnji izvještaj o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva, po prvi put, otkako je prije devet godina počeo da izlazi, potvrdio da je on u toku.

Povećanje broja milijardera nasljednika posljedica je procvata preduzetničke aktivnosti od 1990-ih, koja je postavilo temelje za buduće generacije, objašnjeno je u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera