Gubitak 7,9 milijardi dolara

UBS preuzima Credit Suisse za tri milijarde eura

20.03.2023. 10:06 / Izvor: Agencije
Credit Suisse

UBS je pristao kupiti konkurentsku švicarsku banku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka dionica i pristao preuzeti do pet milijardi franaka gubitaka.

UBS je pristao kupiti konkurentsku švicarsku banku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka dionica i pristao preuzeti do pet milijardi franaka gubitaka, u spajanju koje su osmislile švicarske vlasti kako bi se izbjegli dodatni potresi na tržištu previranja u globalnom bankarstvu, prenosi Hina.

Ugovor uključuje 100 milijardi švicarskih franaka (101 milijardu eura) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od Švicarske centralne banke. Kako bi omogućila UBS-u da preuzme Credit Suisse, savezna vlada daje garanciju za gubitak od najviše devet milijardi švicarskih franaka za jasno definirani dio portfelja, saopćila je vlada.

Ovo će se aktivirati ako stvarno nastanu gubici u ovom portfelju. U tom bi slučaju UBS preuzeo prvih pet milijardi franaka, savezna vlada sljedećih devet milijardi franaka, a UBS bi preuzeo sve daljnje gubitke, saopćila je vlada.

Švicarski regulator FINMA rekao je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati "nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti poduzmu mjere".

Credit Suisse, koji ima 167-godišnju historiju, najpoznatija je banka uhvaćena u tržišnim previranjima izazvanim nedavnim kolapsom američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, zbog čega je prošle sedmice američka centralna banka morala osigurati 54 milijarde dolara sredstava.

"Preuzimanjem Credit Suisse od strane UBS-a, pronađeno je rješenje za osiguranje finansijske stabilnosti i zaštitu švicarske ekonomije u ovoj iznimnoj situaciji", objavila je švicarska centralna banka.

Vlasti su se borile kako bi spasile Credit Suisse, prije nego što su se finansijska tržišta ponovno otvorila u ponedjeljak.

Izbjegnut kolaps

I UBS i Credit Suisse nalaze se u grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka koje regulatori pažljivo prate, a neuspjeh Credit Suisse zahvatio bi cijeli finansijski sistem.

Objava je stigla tokoom vikenda kada su neki konkurenti postali oprezni u svojim odnosima s posrnulim švicarskim zajmodavcem, a regulatori su ga pozvali da sklopi ugovor s UBS-om.

FINMA, koja je saopćila da je odobrila preuzimanje, rekla je da nedavne mjere za njenu stabilizaciju “međutim nisu dovoljne za vraćanje povjerenja u banku, te su također ispitane i dalekosežnije opcije”.

Prošle je godine UBS imao 7,6 milijardi dolara dobiti u 2022, dok je Credit Suisse izgubio 7,9 milijardi dolara. Dionice Credit Suisse pale su za 74 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su dionice UBS-a relativno nepromijenjene.

Švicarska vlada saopćila je da također UBS-u daje garanciju od devet milijardi švicarskih franaka za “preuzimanje potencijalnih gubitaka” od imovine kao dio transakcije. Glavni izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers i predsjednik Colm Kelleher ostat će na čelu kombinirane banke.

"Transakcija jača poziciju UBS-a kao vodeće univerzalne banke u Švicarskoj", objavio je UBS.

Predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann nazvao je spajanje “najboljim mogućim ishodom”.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital