Shayne Elliott

Bankarska previranja imaju "potencijal" da izazovu globalnu krizu

27.03.2023. 13:52 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Shayne Elliott

Čelnik Australia i New Zealand bankarske grupe Shayne Elliott kaže da najnovija previranja u globalnom bankarskom sistemu mogu izazvati finansijsku krizu.

Čelnik Australia i New Zealand bankarske grupe Shayne Elliott kaže da najnovija previranja u globalnom bankarskom sistemu mogu izazvati finansijsku krizu, iako je prerano prognozirati bi li to moglo dovesti do ponavljanja 2008.

Vlasti širom svijeta u stanju su pripravnosti zbog posljedica nedavnih previranja u bankama nakon kolapsa Silicon Valley (SVB) i Signature banke u SAD-u te hitnog preuzimanja Credit Suisse.

“Za neke je očigledno kriza, ali je li finansijska, ko zna? Ima li potencijala da to bude? Da, ima potencijala da to bude”, rekao je Elliott u intervjuu za internetsku stranicu banke.

Međutim, rekao je kako je preuranjeno pretpostaviti da bi sadašnje stanje moglo rezultirati “još jednim GFC-om”, misleći na globalnu finansijsku krizu prije 15 godina, koja je gurnula vodeće svjetske ekonomije u najgoru recesiju od Velike depresije 1930-ih.

Australske banke nisu pretrpjele toliko štete kao one u SAD-u i Velikoj Britaniji tokom krize 2008, dijelom zahvaljujući strožijim standardima kreditiranja i otpornijoj domaćoj ekonomiji.

“Ovo je drugo pitanje. To je, zapravo, povezano s globalnim ratom protiv inflacije i time kako centralne banke podižu kamatne stope vrlo brzo kako bi se borile protiv toga, a to donosi žrtve”, rekao je Elliott, najviši po rangu izvršni direktor četvrtog zajmodavca u zemlji.

Australija stabilna

Australsko regulatorno tijelo za bankarstvo, ubrzo nakon kolapsa zajmodavca SVB-a usmjerenog na startupove, objavilo je da je intenziviralo nadzor lokalne bankarske industrije i tražilo više informacija o potencijalnom efektu.

Globalni regulatori ovaj put su djelovali mnogo brže kako bi podržali banke, nakon što su naučili lekcije iz prethodnih kriza, rekao je Elliott.

“Očigledno nije gotovo. Mislim da ne možete sjediti ovdje i reći: ‘To je sve gotovo, Silicon Valley Bank i Credit Suisse, znate – život će se vratiti u normalu’. Te stvari imaju tendenciju da se odvijaju kroz dug vremenski period.”

Rachel Slade, voditeljica maloprodajnog bankarstva u National Australia banci, drugom najvećem zajmodavcu u zemlji, izjavila je za Australian Financial Review da su klijenti hipotekarnih kredita počeli pokazivati prve znakove napetosti nakon deset uzastopnih povećanja kamata, ali još nije bilo skokova u neispunjenju obaveza.

Ministar finansija Jim Chalmers rekao je kako je Australija u dobroj poziciji da se suprotstavi nekim promjenama jer su njene banke dobro kapitalizirane i imaju jaku likvidnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital