Narušena reputacija

Tužitelj istražuje preuzimanje Credit Suissea: Je li prekršen kazneni zakon?

04.04.2023. 09:03 / Izvor: HINA
Credit Suisse

Anketa među švicarskim ekonomistima pokazala je da gotovo polovina njih smatra da preuzimanje Credit Suissea nije bilo najbolje rješenje.

Tužitelj želi utvrditi jesu li vladini dužnosnici, regulatori i direktori dviju banaka možda prekršili kazneni zakon dogovorom o UBS-ovu hitnom preuzimanju posrnulog Credit Suissea kako bi se spriječio kolaps švicarskog financijskog sustava.

"Brojni aspekti događaja oko Credit Suissea" zahtijevaju istragu i treba ih analizirati kako bi se "identificirala eventualna kaznena djela bi spadala u nadležnost" državnog tužitelja, stoji u priopćenju ureda, objavljenom u nedjelju.

"Ured državnog odvjetnika proaktivno pristupa svom mandatu i odgovornosti za zakonito (poslovanje) švicarskog financijskog centra i uspostavio je sustav praćenja kako bi mogao odmah reagirati na potencijalna pitanja koja spadaju u njegovu nadležnost", dodaje se.

Ured nije naznačio koje bi konkretne aspekte ugovora o spajanju mogao ispitati ni koliko bi istraga mogla trajati. Ni UBS ni Credit Suisse nisu željeli komentirati priopćenje.

"Izjava državnog tužitelja zapanjuje", smatra profesor emeritus kaznenog prava i kriminologije na Sveučilištu u Baselu Mark Pieth, no ipak dodaje da je spašavanje Credit Suissea "toliko neuobičajeno da su morali nešto reći".

Pieth nagađa da će tužitelj možda istraživati državne dužnosnike zbog kršenja odredbi o tajnosti. Predmet istrage mogla bi po njemu biti i trgovina povlaštenim informacijama, a problematičan je i otpis imovine skupine vlasnika obveznica, dodaje.

Švicarska javnost i političari izrazili su zabrinutost zbog ogromne državne potpore likvidnosti i jamstava, od gotovo 260 milijardi švicarskih franaka koje su ponudile vlada i Švicarska narodna banka.

Anketa među švicarskim ekonomistima pokazala je da gotovo polovina njih smatra da preuzimanje Credit Suissea nije bilo najbolje rješenje. Upozorili su i da je slom Credit Suissea narušio švicarsku reputaciju bankarskog središta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital