Ako nemaš namjeru biti najbolja, ne počinji​

26.10.2017. 13:48 / Piše: Adisa Tufo za Akta.ba
Ako nemaš namjeru biti najbolja, ne počinji​

Kad želiš, želi najviše, želi najbolje. Zaželi da budeš pobjednik. Čvrsto budi ubjeđena u to da za tebe ništa nije previše i da si rođena za uspjeh.

"Naše su sumnje izdajnici zbog kojih često gubimo tamo gdje bismo mogli pobjediti, jer se bojimo pokušati."

William Shakespeare

 

Zašto je ovo bitno?  Zašto je bitna tvoja duboka namjera, koju ionako ne moraš nikome da kažeš? Bitna je… Nećeš je glasno izreći, ali svi će je osjetiti i na osnovu toga što osjete reagovaće.

Kad želiš, želi najviše, želi najbolje. Zaželi da budeš pobjednik. Čvrsto budi ubjeđena u to da za tebe ništa nije previše i da si rođena za uspjeh. I tako se ponašaj. Zauzmi stav pobjednika i to ćeš jednom i postati.

U svom mentorskom radu srela sam se sa mnogim ljudima koji su mi iznosili svoje ideje, a na kraju završavali sa rečenicom “Ja bih to da malo probam, pa ako ne bude išlo, da mogu lako odustati. A ako bude dobro, lako je proširiti.”

Ne volim “ako” ! Nemoj sumnjati da ćeš uspjeti. Vjeruj da je svijet samo tebe čekao. Nema veze što okolo ima more sličnih projekata, što je konkurencija velika, jer niko to neće uraditi na tvoj način, ti si naprosto rođena da budeš najbolja.

"Svijet voli pobjednike", a ti si predodređena za tron.

Kad smo to definisali, odmah (prije nego se previše zaneseš) da definišemo i činjenicu da do trona nije lako doći. Treba puno rada, puno krvi i znoja, neprospavanih noći, nerazumjevanja. Sve je to put kojim ćeš koračati. Nekad svila, nekad oštro kamenje.

Već sam ti pričala o istrajnosti, ali ću ponoviti. Znam da ćeš poželjeti odustati. Činiće ti se da ništa nije vrijedno tebe. Ali kad bi svi tako razmišljali, kako bi čovječanstvo uopće išlo naprijed. Kako bi ti išla naprijed. Utopila bi se u moru prosječnosti i ne bi ostavila nikakav trag. Procijeni svoje mogućnosti, ali znaj da su one puno veće nego što možeš i pretpostaviti. Kolike su saznaćeš, ako dođes u situaciju da se boriš za opstanak, … kad ne bude drugog izbora ili pobjednik ili pokojnik. Do tada je sve pretpostavka…

Okruži se jakim ljudima, ljudima od kojih možeš puno naučiti, koje možeš pitati za savjet. I ljudima koji su već jako uspješni i neće biti ljubomorni na sve uspjehe koji stoje pred tobom.

Ovo je jedini način da prokrčiš svoj put. Tvoji apetiti će vremenom rasti, ciljevi se mijenjati,  snovi se ostavarivati, tvoje kompetencije će biti jače, a mentalni sklop drugačiji… Ali koji god novi put da se pojavi ispred tebe, ako poželiš njime koračati, koračaj najbolje što znaš!

Autor: Adisa Tufo

(iz knjige: «Vruć krompir»)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna