Odluka o visini maloprodajne referentne cijene električne energije

16.08.2022. 12:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
električna energija

Utvrđuje se prosječna ostvarena cijena nabavke električne energije za krajnje kupce na maloprodajnom tržištu u Republici Srpskoj, uključujući i cijenu energije za javno snabdijevanje u iznosu od 0,0799 KM/kWh, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 77, 16.08.2022.

 

Na osnovu člana 87. Zakona o električnoj energiji (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 68/20), člana 16. Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena javnog i rezervnog snabdijevanja i člana 33. stav 1. tačka v) Poslovnika o radu Regula-orne komisije za energetiku Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 59/10), Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, na 45. redovnoj sjednici, održanoj 4.augusta2022.godine,uTrebinju, donijela je

ODLUKU

O VISINI MALOPRODAJNE REFERENTNE CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE

I.

Utvrđuje se prosječna ostvarena cijena nabavke električne energije za krajnje kupce na maloprodajnom tržištu u Republici Srpskoj, uključujući i cijenu energije za javno snabdijevanje (u daljem tekstu: maloprodajna referentna cijena električne energije), u iznosu od 0,0799 KM/kWh, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV).

II.

Cijena energije za kupce koji koriste rezervno snabdijevanje predstavlja cijenu nabavke električne energije sa uklju- čenom cijenom usluge snabdijevanja i utvrđuje je rezervni snabdjevač na način da je ova cijena veća od cijene iz tačke I. za maksimalno 20%.

III.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u “Službenom glasniku Republike Srpske” i na internet stranici Regulatorne komisije.

 

Obrazloženje

Odredbama člana 87. stav 1. Zakona o električnoj energiji - u daljem tekstu: Zakon (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 68/20) propisana je nadležnost Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (u daljem tekstu: Regulatorna komisija) da propiše metodologiju za utvrđivanje tarifnih stavova za snab- dijevanje krajnjih kupaca u uvjetima rezervnog snabdijevanja električnom energijom, a stavom 5. istog člana propisano je da su cijene električne energije za rezervno snabdijevanje veće od prosječnih cijena električne energije na maloprodajnom tržištu električne energije u Republici Srpskoj, uključujući i javno snab- dijevanje - maloprodajna referentna cijena. Regulatorna komisija propisuje gornju granicu uvećanja cijene električne energije za snabdijevanje krajnjih kupaca u uvjetima rezervnog snabdijevanja u odnosu na maloprodajnu referentnu cijenu.

Regulatorna komisija je na 9. redovnoj sjednici, održanoj 22. jula 2021. godine, donijela Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje cijena javnog i rezervnog snabdijevanja električnom energijom (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 74/21 - u daljem tekstu: Pravilnik). Odredbama člana 15. Pravilnika propisani su uvjeti za sticanje prava na rezervno snabdijevanje, a članom 16. metodologija obračuna cijene energije kod rezervnog snabdijevanja.

Maloprodajna referentna cijena se koristi kao osnova za obračun cijene energije rezervnog snabdijevanja i predsta- vlja cijenu nabavke električne energije sa uključenom cijenom usluge snabdijevanja i utvrđuje je rezervni snabdjevač na način da ova cijena može biti veća od maloprodajne referentne cijene za maksimalno 20%. Maloprodajnu referentnu cijenu objavljuje Regulatorna komisija na polugodišnjem nivou na osnovu podataka koje dostavljaju snabdjevači kraj- njih kupaca.

Na 45. redovnoj sjednici, održanoj 4. augusta 2022. go- dine, Regulatorna komisija je razmotrila Prijedlog odluke o visini maloprodajne referentne cijene električne energije. Maloprodajna referentna cijena električne energije je obra- čunata u skladu sa propisanom metodologijom kao ponde- risana cijena na osnovu podataka o ostvarenoj prosječnoj cijeni energije sa uključenom uslugom snabdijevanja koje Regulatorna komisija, kroz postupak redovnog mjesečnog izvještavanja, prikuplja od svih snabdjevača u Republici Srpskoj, kako tržišnih tako i javnog snabdjevača.

U skladu sa navedenim, na bazi podataka o ostvarenom obimu snabdijevanja (MWh) krajnjih kupaca na maloprodajnom tržištu Republike Srpske i prosječnoj cijeni (KM/MWh) u prvom polugodištu 2022. godine utvrđena je maloprodajna referentna cijena u visini od 0,0799 KM/kWh.

Maloprodajna referentna cijena iz ove odluke primjenju-e se za obračun cijene energije kod rezervnog snabdijevanja u skladu sa propisima.

S obzirom na naprijed navedeno, donesena je odluka kao u dispozitivu.

 

Broj: 01-412-2/22/P-45-252

4. augusta 2022. godine

Trebinje

 

Predsjednik,

Vladislav Vladičić, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.