Odluka

Visina referentne tržišne cijene el. energije u sistemu podsticaja

03.05.2023. 12:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
energija

Ovom odlukom utvrđuje se visina referentne tržišne cijene koja se koristi u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za obračun premije proizvo- 3.5.2023. SLUŽBENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE - Broj 41 17 đačima koji su ostvarili pravo na podsticaj u skladu sa propisima.

Službeni glasnik Republike Srpske br. 41, 03.05.2023. godine

 

Na osnovu člana 31. stav 5. Zakona o obnovljivim izvorima energije (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 16/22) i člana 33. stav 1. tačka v) Poslovnika o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 59/10), Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, na 66. redovnoj sjednici, održanoj 12. aprila 2023. godine, u Trebinju, donijela je
 

ODLUKU
O VISINI REFERENTNE TRŽIŠNE CIJENE ELEKTRIČNE
ENERGIJE U SISTEMU PODSTICAJA


I.
Ovom odlukom utvrđuje se visina referentne tržišne cijene koja se koristi u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za obračun premije proizvo- 3.5.2023. SLUŽBENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE - Broj 41 17 đačima koji su ostvarili pravo na podsticaj u skladu sa propisima.

 

II.
Referentna tržišna cijena utvrđuje se u iznosu od 0,2618 KM/kWh i ne sadrži porez na dodanu vrijednost (PDV).

 

III.
Referentnu tržišnu cijenu iz tačke II. primjenjuje Operator sistema podsticaja za obračun premije za električnu energiju:1. proizvedenu u malom postrojenju koju proizvođač, koji je ostvario pravo na podsticaj, prodaje na tržištu ili koju koristi za sopstvene potrebe,
2. obračun tržišne premije za električnu energiju proizvedenu u velikim postrojenjima za ponuđače izabrane u postupku aukcije i
3. za obračun premije za proizvodna postrojenja koja su ostvarila pravo na podsticaj u vidu premije za potrošnju električne energije za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu do
30. juna 2022. godine, pri čemu se premija utvrđuje kao razlika između odgovarajuće garantirane otkupne cijene i referentne tržišne cijene iz tačke I. ove odluke.

 

IV.
Referentna tržišna cijena iz tačke I. primjenjuje se za obračun premije za električnu energiju proizvedenu u II. kvartalu 2023. godine, odnosno u periodu od 1. aprila 2023. godine do 30. juna 2023. godine.

 

V.
Početkom primjene ove odluke prestaje se primjenjivati tržišna referentna cijena utvrđena Odlukom o visini referentne tržišne cijene električne energije u sistemu podsticaja (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 72/22).

 

VI.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u “Službenom glasniku Republike Srpske” i na internet stranici Regulatorne komisije.

 

Obrazloženje
Na osnovu odredbe člana 31. stav 5. Zakona o obnovljivim izvorima energije - u daljem tekstu: Zakon (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 16/22), Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (u daljem tekstu: Regulatorna komisija) je nadležna da utvrdi referentnu tržišnu cijenu, kao prosječnu ostvarenu veleprodajnu cijenu ostvarenu u prethodnom kvartalu u Bosni i Hercegovini i/ili na dvije berze u zemljama u okruženju. Na 66. redovnoj sjednici, održanoj 12. aprila 2023. godine, Regulatorna komisija je razmotrila Prijedlog odluke o visini referentne tržišne cijene električne energije u sistemu podsticaja.

 

Odredbama člana 31. st. 4. i 5. Zakona propisano je da Operator sistema podsticaja primjenjuje referentnu tržišnu cijenu kod obračuna premije za električnu energiju proizvedenu u malom postrojenju koju proizvođač prodaje na tržištu ili koju koristi za sopstvene potrebe. Premije za električnu energiju utrošenu za vlastite potrebe i električnu energiju prodatu na tržištu su promjenljive i utvrđuju se kao razlika između garantirane otkupne cijene koja je na snazi u momentu zaključenja prvog ugovora o podsticaju sa Operatorom sistema podsticaja i referentne tržišne cijene.

Odredbama člana 35. st. 1. i 2. Zakona propisano je da Operator sistema podsticaja primjenjuje referentnu tržišnu cijenu za obračun tržišne premije za električnu energiju proizvedenu u velikim postrojenjima za ponuđače izabrane u postupku aukcije. U ovom slučaju tržišna premija je također promjenljiva i izračunava se kao razlika između prodajne cijene električne energije ponuđača iz postupka aukcije i referentne tržišne cijene.
 

Pored toga, referentnu tržišnu cijenu primjenjuje Operator sistema podsticaja i za obračun premije za električnu energiju proizvedenu u postrojenjima za koje je podsticaj u vidu premije za potrošnju električne energije za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu ostvaren do 30. juna 2022. godine, u skladu sa odredbama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efi kasnoj kogeneraciji (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 39/13, 108/13, 79/15 i 26/19). Obračun referentne tržišne cijene zasniva se na odredbi člana 31. stav 5. Zakona, kojom je propisano da se referentna tržišna cijena utvrđuje kao prosječna ostvarena veleprodajna cijena ostvarena u prethodnom kvartalu u Bosni i Hercegovini i/ili na dvije berze u zemljama u okruženju.

Korisnici dozvole za obavljanje djelatnosti snabdijevanja i trgovine električnom energijom, izdate od strane Regulatorne komisije, kroz redovno izvještavanje dostavljaju podatke o ostvarenom prometu i prosječnoj ostvarenoj cijeni, podaci o ostvarenom prometu i prosječnoj cijeni za korisnike dozvole za snabdijevanje II reda koju izdaje Regulatorna komisija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) dostupni su na internet stranici FERK-a, a podaci o ostvarenom obimu trgovine i prosječnoj cijeni bazne energije na berzama dostupni su na internet stranicama berzi iz okruženja.

U skladu sa navedenim, te na bazi podataka o ostvarenom obimu trgovine (MWh) i prosječnoj cijeni (KM/MWh) u prethodna tri mjeseca, i to: korisnika dozvole za trgovinu i snabdijevanje koju izdaje Regulatorna komisija, korisnika dozvole za snabdijevanje II reda koju izdaje Regulatorna komisija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), dnevnih i mjesečnih izvještaja o ostvarenom obimu trgovine i prosječnoj cijeni bazne energije, na tržištu dan unaprijed, na berzama električne energije u Srbiji (SEEPEX), Hrvatskoj (CROPEX) i Mađarskoj (HUPX), utvrđena je referentna tržišna cijena u visini od 0,2618 KM/kWh.

Referentna tržišna cijena iz ove odluke primjenjuje se za obračun premije za električnu energiju proizvedenu u drugom kvartalu 2023. godine, odnosno u periodu od 1. aprila 2023. godine do 30. juna 2023. godine. S obzirom na naprijed navedeno, donesena je odluka kao u dispozitivu.
 

Broj: 01-21-4/23/P-66-60
12. aprila 2023. godine

Predsjednik,
Trebinje Vladislav Vladičić, s.r

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.