Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Branko Đurić, glumac, režiser i dramski pisac

13.06.2008. 10:23 / Izvor: eKapija.ba

Branko Đurić, poznat i kao Đuro, rođen je 28. maja 1962. godine u Sarajevu i jedan je od najprepoznatljivih bosanskih glumaca - komičara, režisera i dramskih pisaca.

Završio je Akademiju za glumu u Sarajevu 1988. godine. Stekao je slavu u nezaboravnim humorističkim serijama Top Lista Nadrealista koja se davala od 1984. do početka devedesetih godina. Svoj talenat je iskazao i u muzici kao pjevač i svirač u sarajevskoj grupi Bombaj štampa.

Početkom rata napušta rodno Sarajevo i odlazi u Sloveniju gdje radi u pozorištu, na televiziji i na filmu. Njegov režiserki prvenac, "Kajmak i marmelada", postigao je ogroman uspjeh u Sloveniji, a sve rekorde obara i „Naša mala klinika“

Godine 2004. na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu premijerno je izvedena predstava "Šta ćemo sad", prema njegovom tekstu.

U Oskarovskom filmu Danisa Tanovića „Ničija zemlja“ glumio je glavnu ulogu Čikija.

Branko Đurić Đuro će, uz Colina Farrella, glumiti u filmu “Triage” koji režira oskarovac Danis Tanović.

Živi i radi u Ljubljani.

Filmografija

1975 - Atentat u Sarajevu

1975 - Sarajevsky atentat

1976 - Vrhovi Zelengore

1978 - Stići pre svitanja

1979 - Partizanska eskadrila

1984 - Jaguarov skok

1984 - Šta se zgodi kad se ljubav rodi

1985 - Kuća na pijesku

1989 - Dom za vješanje

1989 - Kako je propao rokenrol

1989 - Kuduz

1989 - Najbolji

1990 - Ovo malo duše

2001 - Ničija zemlja

2003 - Kajmak i marmelada

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti