Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Dajana Resić, potpredsjednica "Udruženja Kupujmo i koristimo domaće": Formulisati želje i biti konkretan!

26.12.2008. 15:55 / Izvor: eKapija.ba

Dajana Resić je rođena u Sarajevu prije 33 godine. Osnovnu školu završila kao jedan od najboljih učenika u razredu, a bila je i stalni član hora i vokalne grupe „Veselin Masleša“ koji je ostvario velike uspjehe na takmičenjima širom bivše Jugoslavije. Bila je članica Ferijalnog saveza putem kojeg je obišla sve veće gradove u Jugoslaviji, te stekla nezaboravna prijateljstva. Nakon osnovne škole prolazi audiciju za hor u KUD „Slobodan Princip Seljo“ sa kojim je nastupala širom bivše Jugoslavije, Francuske, Švicarske, Grčke.

Radeći test iz engleskog jezika na temu "Šta ću biti kada porastem" napisala je da će biti novinarka zbog zanimljivih priča i putovanja. Nakon srednje škole koju je završila u opkoljenom Sarajevu, u vrijeme ratnih razaranja upisuje studij žurnalistike.

"Početak karijere veže se za Večernje novine i sportsku redakciju u kojoj sam pisala o „laganijim“ sportovima kao što su ples, odbojka, mladim talentima...Riječ je o ratnom periodu te je apsurd navedene tematike bio veliki ali potreban ljudima da se malo odvoje od strašne svakodnevnice. Nakon Večernjih novina prolazim kroz Dane, Oslobođenje, Dnevni list, Valter, a danas sam saradnik mjesečnim magazinima „Student“ i „Meta“", kaže Dajana na početku razgovora za eKapija.ba

Zbog šablonskog novinarstva u BiH, kako kaže, odlučuje da napravi korak dalje te upisuje postdiplomski studij iz komunikološke oblasti i počinje se zanimati za politički marketing domaćih političkih partija. Ostvarila je saradnju na izradi publikacije sa Škotskom organizacijom „Connect“ te kroz slikovni propagandni materijal koji opisuje stanje u BiH u periodu `92-`95 pomogla da svjetlo dana ugleda "Evil doesn`t live here" koja je doživjela promocije u Parizu i Londonu.

"Izvjestan period radila sam u Međunarodnom centru za djecu i omladinu gdje sam predavala novinarstvo i engleski jezik te radila PR strategiju i implementaciju na projektima od vitalne važnosti za centar. Dvije godine obavljam funkciju potpredsjednika udruženja „Kupujmo i koristimo domaće- kvalitetno proizvedeno u BiH“. U svakodnevnoj sam komunikaciji sa domaćim proizvođačima iz raznih industrijskih oblasti i smatram da je privilegija biti na mom mjestu i raspolagati sa toliko kvalitetnih informacija o domaćim firmama, njihovim proizvodnim artiklima, načinima poslovanja...Uživam u organizaciji sajmova i izradi publikacije o bh. privredi kao svojevrsnom ambasadoru naše ekonomije", nastavlja Dajana svoju priču.

Dajana govori engleski jezik za koji smatra da se uvijek može znati bolje. Stoga i danas privatno uzima časove zbog poslovne komunikacije i riječnika EU, što govori o njenom stalnom učenju i usavršavanju.

Iz razgovora smo primijetili njenu svestranost, te je upitali i za manje poznate vještine i specijalnosti hobije, slabe tačke, na šta nam ova mlada dama odgovora: "Pjevanje i ples su hobiji kojima sam se dugo bavila, ali danas samo kada nađem vremena. Zbog poslovnih obaveza većinu slobodnog vremena posvećujem ljudima do kojih mi je istinski stalo. To me čini najsretnijom i daje mi energiju za nove poslovne poduhvate. Svaki dan se nasekiram zbog velikog broja apela za pomoć bolesnim građanima BiH, pa bih voljela da mogu pomoći svakome. A to nije moguće..., iskrena je ona.

Njena životna i poslovna filozofija je "Kada tačno znamo šta želimo onda je to pola puta do ostvarenja bilo kojeg cilja. Najveće komplikacije stvaraju ljudi koji ne znaju šta žele od vas, od posla, od života... Formulisati želje i biti konkretan!

Kada je riječ kapitalnim projektima na kojima trenutno radi, Dajana kaže da radi na finalnoj izradi publikacije o bh. privredi koja je prevedena na engleski i arapski jezik. Publikacija predstavlja skup informacija o bh. privrednim resursima te kompanijama koje su članice udruženja (historijat, osnovna djelatnost, proizvodni asortimani, nagrade...) popraćeni slikovnim materijalima.

"Užitak mi je svakodnevno raditi na promociji domaćih kompanija i njihovih proizvodnih paleta. U 2009. godini udruženje „Kupujmo i koristimo domaće- kvalitetno proizvedeno u BiH“ će organizovati nekoliko sajmova domaće privrede širom BiH, a pripreme su već u toku", kaže ona.

Inače, domaći proizvodi postali su prepoznatljivi na policama naših trgovina, zahvaljujući upravo Udruženju “Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH” koje je izbacilo jedinstven znak bh. kvalitete koji su usvojile firme članice te ga počele štampati na ambalaži svojih proizvoda.

U masi inostranih proizvoda koji dobivaju bitku na marketinškom tržištu BiH, građani od sada sa lakoćom mogu prepoznati kvalitetan domaći proizvod. Kupovinom domaćih proizvoda jačamo našu ekonomiju i otvaramo nova radna mjesta. Svaka firma koja odluči da na svojim proizvodima štampa znak “Domaće” mora zadovoljavati određene kriterije o kvaliteti.

"Kupovinom kvalitetnog proizvoda sa znakom koji govori da je iz BiH, građani će uticati na razvoj privrede, punjenje državnog budžeta, poboljšanje zdravstvenih usluga, pojednostavljivanje obrazovnog sistema, smanjenje siromaštva i otvaranje novih radnih mjesta", zaključuje Dajana na kraju razgovora.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti