Edita Bečić, direktor Društva za investiciono ulaganje BSC Brčko Distrikt: Volim da čitam i fascinirana sam naukom

08.09.2009. 15:53 / Izvor: eKapija.ba
Edita Bečić, direktor Društva za investiciono ulaganje BSC Brčko Distrikt: Volim da čitam i fascinirana sam naukom

Poslovno putovanje u Sarajevo mnoge poslovne ljude odvede na Baščaršiju, na svjetski poznate sarajevske ćevape, neke na Vrelo Bosne. Međutim, ako pazite na ishranu, a niste stigli posjetiti Vrelo Bosne, poslovno putovanje će vas možda dovesti i u prostorije portala eKapija.ba, na ugodne razgovore uz kafu ili pak čaj.

Tako je, naime, protekle sedmice, u prostorijama eKapije boravila Edita Bečić, specijalista za franšizing i direktor kompanije BSC iz Brčkog.

Edita, inače porijeklom iz Bosne, rođena je u Sloveniiji, gdje se i školovala. U Ljubljani je završila ekonomski fakultet, a ljubav prema nauci i filozofiji navela ju je da, pored ekonomije, uporedo studira i filozofiju. Također, djelimično se školovala i na univerzitetu Wirtschaftuniversitaet u Beču.

Trenutno se priprema za odbranu doktorske disertacije koja će obrađivati teme iz franšizinga, a prema njenim riječima, to će biti prvi doktorat o franšizingu u Sloveniji.

"Tema rada je "Način ulaska franšizora na novi teritorij" - na teritorij Adria regiona, jer želimo ustanoviti koji su to faktori koji ometaju strane franšizore u odluci na ulaženje tržišta Adriatic Regije, kako bi evropskim i svjetskim franšizoprimaocima rekli šta to sve treba poboljšati kako bi se dobio dobar poslovni kocept. Radimo na tome da uspostavimo franšizne mreže dobrih bosanskohercegovačkih preduzeća, koja bilježe sa svojom poslovnom formulom u zadnjim godinama uspjeh", ističe Edita.

Poznata parola "čovjek uči dok je živ" za ovu mladu i uspješnu poslovnu ženu znači da, pored nauke vezane uz opis njenog posla, i u privatnom životu dosta uči, a najomiljenije oblasti su joj, kaže, filozofija, ekonomija te literatura sa povijesnim temama. Zadnja pročitana knjiga je od Nicolai J.Fossa, Strategy, economic, organization and the Knowledge management (University Press Oxford), a usput je, kaže, čitala Richarda Senneta: Kultura novog kapitalizma, koju svakom studentu preporučuje. Iz navedenog bi se moglo zaključiti da je dan suviše kratak da bi se uspjelo malo vremena odvojiti i na sportsko-rekreativne aktivnosti, ali Edita nađe vremena i za plivanje.

"Dinamičnost posla koji obavljam rezultat je mnogih poslovnih putovanja, tako da sam dva puta mjesečno na relaciji, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija. Inače dosta je potrebno ići na franšižne sajmove pa tako često budem u Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj. To su sve sajmovi gdje se preprodaju franšize i gdje analiziramo šta nekom teritoriju odgovara, jer nije svaka franšiza za svaki teritorij", pojašnjava Edita za portal eKapija.ba.

Mentaliteti naroda bivših Jugoslovenskih republika, odnosno njihove sličnosti i različitosti, uvijek su bili izvor brojnih šala na račun i jednih i drugih i trećih, a kada živite u zemlji u kojoj vlada drugi mentalitet od vašeg, tada šala prestaje, a ponekad može i da škodi. O tome koliko bh. porijeklo utiče na nju, Edita kaže:

"Odrasla sam u kući gdje sam odgojena kroz bosanski mentalitet, a van toga u slovenskom mentalitetu. Tako pri susretu sa slovenskim mentalitetom prilagodim se i uključujem svoju slovensku stranu, a naprimjer, kada dođem u Bosnu i sastajem se s nekim iz Bosne onda 'uključim' taj bosanski mentalitet. Moraš biti vrlo pažljiv i mislim da nekad može dosta naškoditi. S obzirom da cijeli život živim u Sloveniji, da sam se školovala i u Beču, a slovenski i austrijski mentalieteti su veoma slični, moram reći da mi je bliži slovenski mentalitet. Ali kad dođem u Bosnu, pokušavam da taj svoj bosanski što više ispoljim i doživim, što ne mogu svakodnevno", zaključuje Edita.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti