Priča o ljubavi prema glumi

Harun Ćehović: Iz Bosne i Hercegovine na svjetske pozornice

07.03.2024. 11:51 / Izvor: Akta.ba

Harun Ćehović je ime koje ćete ubuduće sigurno često čuti.

Harun Ćehović je ime koje ćete ubuduće sigurno često čuti. Ovaj mladić svojim talentom i strašću prema glumi piše nove stranice bh. historije, a sa svojih 26 godina gradi uzbudljivu karijeru koja prelazi granice i kontinente.

Harunovo glumačko putovanje počinje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Admira Glamočaka, gdje je diplomirao kao najbolji student odsjeka. Još u toku studija moglo se jasno vidjeti da je riječ o vanserijskom talentu jer je uz odlične ocjene u indeksu dobio stipendiju Fondacije "Karim Zaimović" i osvojio nagradu za najboljeg studenta glumačkih akademija u FBiH.

Među 18 najboljih u svijetu

Kada je došlo vrijeme da odluči gdje će nastaviti profesionalno usavršavanje, uslijedio je novi uspjeh - stipendija Royal Academy of Dramatic Arts (RADA).

"RADA je jedna od najstarijih i najprestižnijih glumačkih škola u svijetu. Svega 2% aplikanta bude uspješno, a u godini u kojoj sam ja upisao školu, od 487 prijava primili su 18 studenata iz cijelog svijeta", priča mladi glumac.

Ovu prestižnu akademiju pohađali su slavni glumci poput Alana Rickmana, Anthonyja Hopkinsa, Cynthije Erivo i Toma Hiddlestona, a Harun je bio najmlađi student na programu i magistrirao kao jedan od najboljih studenata sa najvišom prosječnom ocjenom. Tako je postao prvi Bosanac i Hercegovac koji je upisao i završio master studije na ovoj glumačkoj školi.

harun

Posebno je zanimljiv podatak da je, dok je još birao gdje će nastaviti brusiti svoj umjetnički izraz, primljen na svih pet glumačkih akademija na koje je aplicirao - u New Yorku, Londonu i Pragu. Za London se odlučio i zbog reputacije Royal Academy of Dramatic Art, ali i zbog odlično koncipiranog master programa. 

Danas je među prvim magistrima glume u našoj zemlji.

Strast koja pokreće velike stvari

Harunova priča je odraz nepokolebljive odlučnosti da stvara umjetnost koja prelazi barijere. Tokom studija u Sarajevu uključivao se u brojne projekte Narodnog pozorišta, Sarajevskog ratnog teatra i Altteatra, dok njegov boravak u Velikoj Britaniji obogaćuje njegovu karijeru radom na pozorišnim i filmskim projektima u Londonu, Beogradu i Atini. Dva kratka filmska projekta u kojima glumi imaju premijeru na BFI Film Festivalu u Londonu.

Njegova strast prema filmskoj umjetnosti dolazi do izražaja i kroz pisanje i produciranje prvog kratkog igranog filma "Finchley Lane", koji je prošle godine otvorio Omladinski filmski festival u Sarajevu, postavljajući Haruna kao multidimenzionalnog umjetnika.

 

 

"Tokom prošlog ljeta snimao sam domaću igranu seriju 'Komar', koju režira Timur Makarević i čijoj se premijeri posebno radujem", dodaje.

Harunova avantura ne staje na filmskom platnu. Njegov rad na predstavi koju je sam pisao, režirao i u kojoj igra dočekan je s oduševljenjem u Brooklyn Art House u New Yorku, vodeći do daljih izvedbi u prestižnim teatrima u Londonu, Liverpoolu i Birminghamu. S ovom predstavom, koja ujedinjuje umjetnike iz SAD-a, Velike Britanije i Francuske, planira turneju po Velikoj Britaniji i Americi, dok istovremeno radi na novoj predstavi na bosanskom jeziku, s ambicijom da je odvede na evropsku turneju.

Inspiracija za generacije koje dolaze

Među najupečatljivijim aspektima Harunove priče je njegova spoznaja da je stvaranje umjetnosti proces učenja i rasta. Suočen s izazovima stvaranja vlastitih projekata, brzo je shvatio da su strah i sumnja samo prepreke koje je moguće prevladati. Njegovo putovanje od čekanja uloga do kreiranja vlastitih projekata ne samo da ilustruje njegovu umjetničku autonomiju, već i potiče mlade umjetnike da preuzmu inicijativu u svojim karijerama.

"Sve izgleda mnogo komplikovanije i teže prije nego što to počneš raditi. Prije sam čekao uloge i onda shvatio da bih mogao kreirati svoj projekat. Na početku sam mislio da nisam kompetentan, da neću znati, ali kad kreneš u taj proces brzo shvatiš da je sve moguće i da se mnogo toga nauči u procesu", objašnjava mladi glumac.

Harunova budućnost u svijetu glume je svijetla, s nadolazećim filmskim i TV projektima u Americi, Engleskoj, ali i na Balkanu. Iako detalji ostaju skriveni zbog NDA ugovora, jasno je da nastavlja graditi svoj put u svijetu glume, ne samo kao glumac, već kao umjetnik koji povezuje kulture i inspiriše generacije koje dolaze.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti