Postaje sve bitniji

Kulturni turizam kao naredna stanica ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine

08.03.2023. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Turizam

Važnost kulturnog turizma u cjelokupnoj turističkoj industriji ne može biti dovoljno naglašena.

Studenti Ekonomskog fakulteta i Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i studenti Ekonomskog fakulteta, smjer turizam, Univerziteta u Istočnom Sarajevu jučer su sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, diskutovali o prilikama i izazovima za razvoj kulturnog turizma i uticaj koji ima na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Sattler je poručio da kulturni turizam posljednjih godina postaje sve bitniji, s obzirom da sve više turista poteže za autentičnim iskustvima koja im omogućavaju da upoznaju lokalnu kulturu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

"Uporedo, ovaj vid turizma ima značajan uticaj na lokalnu ekonomiju, podržavajući biznise i stvarajući nova radna mjesta. Kao zemlja sa jedinstvenom kulturnom baštinom, beskrajnom raznolikošću prirodnih atrakcija i prepoznatljivim gostoprimstvom, BiH ima ogroman potencijal za razvoj turizma koji može igrati ključnu ulogu u ekonomskoj budućnosti BiH", rekao je ambasador Sattler.

Panel diskusija je organizovana u sklopu novog projekat EU u BiH namijenjenog studentima javnih univerziteta, pod nazivom Generation Change. Razgovoru sa studentima pridružili su se i šef diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH Benjamin Sturtewagen, menadžerica takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala Asja Krsmanović i poduzetnica i osnivačica concept radnje Bazerdžan Zana Karkin.

Važnost kulturnog turizma u cjelokupnoj turističkoj industriji ne može biti dovoljno naglašena, ističe Asja Krsmanović, menadžerica Takmičarskog dijela Sarajevo Film Festivala, najvećeg filmskog događaja u regiji i jedna od današnjih panelistica.

"Sarajevo Film Festival kao projekat, već skoro trideset godina govori u prilog činjenici da je moguće osmisliti i kontinuirano provoditi društveno koristan i odgovoran projekat koji razvija, stvara i predstavlja kulturni sadržaj, ali i pospješuje ekonomski razvoj zajednice, te pruža mogućnost sticanja radnog iskustva stotinama mladih ljudi godišnje", kazala je Krsmanović.

U narednoj fazi #GenChange projekta mladi će imati priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Brisel.

U naredna dva mjeseca, ambasador Sattler će sa ambasadorima zemalja članica EU posjetiti javne univerzitete širom BiH te razgovarati sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, kao i za napredak države ka Evropskoj uniji. Tokom šest događaja koji će biti održani u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjaluci i Bihaću, ambasador će se sastati sa više od 800 studenata i imati priliku čuti razmišljanja nove generacije budućih lidera u BiH kao i odgovoriti na studentska pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti