Segmedina Srna: Politički život TV voditeljice

19.11.2010. 12:36 / Izvor: Magazin Gracija

Voditeljica Segmedina Srna, poznato lice Federalne televizije, najvjerovatnije će u naredne četiri godine odmarati od angažmana na malom ekranu. Njezina nova, politička uloga odvodi je krajem godine u klupe Skupštine Kantona Sarajevo, gdje će, kaže, zajedno sa stranačkim kolegama iz SDP-a, pokušati promijeniti stvari nabolje.

"Ne kažem da sam završila s televizijom, ali nekako mi je nespojivo da budem malo u skupštinskim klupama, a malo na televiziji. Protivno je to donekle i novinarskom kodeksu, barem ja tako mislim", kaže Segmedina koja o odluci da zamrzne funkciju na televiziji na četiri godine, na šta ima zakonsko pravo, još uvijek razmišlja, ali je sve sklonija da je i provede u djelo.

"Mogu se, istina, opredijeliti i za poluprofesionalni odnos prema poslaničkom mandatu, ali zasad sam sklonija odluci o isključivanju jedne sfere", dodaje majka šestogodišnjeg Affana i dvadesetomjesečnog Armana, koja je, kao drugo ime na SDP-ovoj izbornoj listi za Skupštinu Kantona Sarajevo, osvojila više od 6.600 glasova.

U duhu socijaldemokratije

Nakon sedamnaest godina rada na televiziji bila joj je potrebna nova vrsta izazova i poziv iz SDP-a, partije koju je oduvijek simpatizirala i koja je bila jedina stranka za koju je Segmedina pristajala voditi izborne skupove, došao je u pravo vrijeme.

"Odgajana sam u duhu socijaldemokratije, tako živim i tako učim djecu. Kad su me pozvali i ponudili drugo mjesto na izbornoj listi za Kantonalnu skupštinu, to je koincidiralo s trenutkom u poslu kad tapkaš u mjestu i ne ideš dalje onako kako si zamislio."

Uglavnom, kad je poziv stigao od Fikreta Musića iz kantonalne organizacije SDP-a, Segmedina u prvi mah nije ni shvatila važnost ponuđenog mjesta na izbornoj listi.

"Suprug me upitao: ‘Pa zašto ne bi probala?’. Tu čovjek može biti kreativan. Zalažeš se za stvari koje se, u krajnjoj liniji, i mene tiču. Ja sam, jednostavno, to što baštini SDP i ne bih mogla ići mimo vlastitog osjećaja", kaže danas dok se polako priprema za političke vode, skupštinske rasprave, vijećanja o problemima ili realizaciji ideja.

Segmedina veli da ne misli kako će joj se stvari u životu mnogo promijeniti. I dosad je radila transparentan i posao potpuno otvoren za svaku vrstu kritike, samo je ovaj put umjesto posredničke, odnosno informativne i voditeljske funkcije, prešla u izvršnu sferu. Tamo gdje, veli, i sama može odlučivati, umjesto samo ukazivati na određene probleme. "Trebat će mi malo vremena da se priviknem na nove okolnosti."

Mamina nova firma

Šestogodišnji Affan, s osmijehom se prisjeća Segmedina, najbolje je reagirao na mamin novi angažman. "Često mi zna reći, kad govori o mom ulasku u politiku: ‘Mama je sad u novoj firmi’. On nije fasciniran bilo čime, pa ni time što se ja pojavljujem na televiziji. Od svog posla kod kuće nisam pravila nikakvu posebnu priču."

Novi pravac u životu Segmedina ne vidi kao gubitak slobodnog vremena koje je mogla trošiti na porodicu. Nikad nije vjerovala u priču da je teško ili nemoguće uskladiti radne obaveze s porodičnim dužnostima.

"Milioni žena na svijetu svaki dan uspijevaju izaći nakraj i s jednim i s drugim. Mislim da se može stići sve, samo treba imati malo više energije", kaže mama koja će uvijek naći vremena da Affana pokupi iz škole, odvede na engleski jezik ili na karate, te imati i slobodne trenutke koje će posvetiti najmlađem članu porodice, Armanu.

"Obaveze smo suprug i ja podijelili u skladu sa svakodnevnim ritmom, dobro se dogovaramo i tu nemamo nikakvih problema", kaže voditeljica koja će naredne četiri godine iskoristiti kako bi opravdala povjerenje svojih glasača.

Napisala: Mersiha Drinjaković

Snimio: Irfan Redžović

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Poziv na pretplatu


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti