Nenad Marković, proslavljeni bh. košarkaš - Stvara nove asove

18.09.2012. 12:27 / Izvor: eKapija.ba

Nenad Marković, najbolji bh. sportista u posljednjih dvadesetak godina zadovoljštinu u dane igračke penzije, pronašao je u radu s mladima. Selektor je juniorske košarkaške reprezentacije BiH koja plijeni sjajnim igrama te se plasirala u evropsku A diviziju.

Osim toga, sa svojim nekadašnjim saigračima Emirom Halimićem i Gordanom Firićem Marković je pokrenuo košarkašku školu GEN.

Rođen je 6. juna 1968. godine u Doboju. Igračku karijeru počeo je u Bosni, nastavio u inozemstvu, uključujući velike evropske klubove kao što su španski Huventud, Pamesa i Estudijantes, francuski Limož, grčki Olimpijakos...

Bio je bosanskohercegovački reprezentativac i igrač KK Bosna. Kao trener, Marković je vodio Bosnu i grčki Panionios, koji je uveo u Euroligu, a bio je i selektor BiH.

Karijeru je započeo u KK Igman Ilidža, nakon čega su ga zapazili skauti U-16 KK Bosna Sarajevo koju je tada trenirao Mladen "Makso" Ostojić.

Nenad je igrao u mlađim kategorijama KK Bosne par godina, da bi u sezoni 1989/90 prešao u prvi tim i postao starter. Na kraju te sezone njegov kvalitet je nagrađen pozivom u Jugoslovensku reprezentaciju koju je vodio poznati stručnjak Dušan Ivković. Međutim, Nenad nije otišao sa reprezentacijom na Svjetsko Prvenstvo u Argentini 1990. godine koje je Jugoslavija osvojila.

Marković je nastavio napredovati, igrajući redovno za KK Bosnu iduće dvije sezone, sve do rata u njegovoj domovini Bosni i Hercegovini. Sljedećih 14 sezona Marković je igrao po cijeloj Evropi, uključujući Italiju,Španiju,Francusku,Izrael i Grčku. Dok je u Francuskoj nastupao za Limoges, imao je čast da nastupi na Francuskom All Star meču, gdje je i pobjedio na takmičenju u šutevima za tri poena.

Također je igrao mnoge važne mečeve za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, uključujući dva legendarna meča protiv Hrvatske u novembru 1997. i novembru 1998. koji su ga promakli u jednog od najboljih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena. Neno se 2004. godine vratio u svoj matični klub Bosnu da završi igračku karijeru što se desilo 2006. godine, kada je podigao pehar prvaka BiH i na najbolji način završio igračku karijeru nakon punih 18 godina aktivnog bavljenja košarkom.

Nakon povlačenja, Nenad je postao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, i trener KK Bosne odakle se povukao nakon što nije ispunio zadani cilj, a to je osvajanje titule prvaka države. U oktobru 2007. godine Marković je postao trener Grčkog kluba Panionios iz Atine, koji je odveo do kvalifikacija za Euroligu, što je bio najveći uspjeh kluba u 12 sezona. Ipak je dobio otkaz, i zamijenio ga je Aleksandar Trifunović.

Koševi Nenada Markovića u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine toliko su puta pokazali da bh. košarka živi, da se tradicija, znanje i historija ne mogu tek tako srušiti i uništiti. Isti je slučaj bio i s njegovim klubom Bosnom, u čijem je dresu pokrenuo skoro pa sportsku revoluciju u Sarajevu, učinio da "Studenti" ponovo postanu evropski prepoznatljivi.

No, čim su igrački dani slave prošli, mnogi od onih koji su mu do tada tapšali leđa, Markovića su čekali na zicer da mu na prvoj trenerskoj krivini podapnu, prvo u klubu pa zatim i u reprezentaciji.

"Kada bih mogao vratiti film unazad, nikada ne bih preuzeo reprezentaciju. Taj mi se posao učinio primamljivim ne samo zbog mojih ambicija nego zbog toga što mi je reprezentacija uvijek bila svetinja i nisam previše razmišljao glavom. Imao sam plan koji sam počeo provoditi, posebno s uvođenjem mladih igrača, poput Kikanovića, Đedovića, Gordića. Na kraju, sve se svelo na rezultat, njega nisam imao pa ni argumente da ostanem, mada se ni u dva kasnija ciklusa nismo plasirali na Evropsko prvenstvo. Ali, Bože moj, bila mi je to dobra škola", prisjetio se Marković.

eKapija.ba/sarajevo.co.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti