Reditelj Ado Hasanović na prestižnoj filmskoj akademiji u Rimu

07.01.2014. 09:24 / Izvor: Fena
Reditelj Ado Hasanović na prestižnoj filmskoj akademiji u Rimu

Mladi bosanskohercegovački reditelj Ado Hasanović, inače rođeni Srebreničanin, jedan je od troje stranaca koji su primljeni na prestižnu akademiju Centro sperimentale di cinematografia (CSC) u Rimu.

Mladi bosanskohercegovački reditelj Ado Hasanović, inače rođeni Srebreničanin, jedan je od troje stranaca koji su primljeni na prestižnu akademiju Centro sperimentale di cinematografia (CSC) u Rimu.

Riječ je o filmskoj školi koja za upis ima izuzetno visoke kriterije i gdje se na studij prijavljuje veliki broj studenata, ali Hasanoviću to nije bila prepreka u ispunjenju njegove velike želje da studira režiju u Italiji.

U razgovoru za Fenu ističe da je tokom studiranja na Sarajevo Film Academy čuo za školu Centro sperimentale di cinematografia, gdje je želio nastaviti školovanje.

"Prije upisa razgovarao sam s puno prijatelja iz Italije i BiH koji su mi govorili da me neće primiti, jer se uvijek prijavljuje mnogo studenata te da su kriteriji za upis na CSC veliki. Nisu mi uspjeli promijeniti mišljenje, bio sam optimist", naglašava ovaj mladi bh. reditelj.

Ispit

Objašnjava da su pravila za upis na ovaj studij takva da se pošalje između ostalog filmografija, deset minuta filma, sinopsis filma i to sve na italijanskom jeziku. Kada se krajem jula 2013. godine prijavio na ovaj studij, bilo je mnogo studenata. U novembru 2013. objavili su listu od 38 studenata, gdje su i Hasanovića selektovali za usmeni/pismeni ispit, a 13. decembra 2013. taj ispit je i položio.

"Sretan sam da sam položio ispit na italijanskom jeziku, kojeg sam naučio sam u BiH, jer nikada prije nisam živio u Italiji", potcrtao je Hasanović i dodao da studij traje tri godine.

"Međutim, još ne znam hoće li me primiti za tri godine, jer 12 studenata koje su primili sada pohađaju ovu školu četiri mjeseca i onda će u maju 2014. godine izabrati samo šest studenata koji će nastaviti dalje školovanje",  pojašnjava Hasanović.

Ovaj mladi režiser završio je Sarajevo Film Academy (SFA), odsjek režija, u klasi profesora Nenada Dizdarevića. Kaže da je sretan što je imao najboljeg pedagoga, profesora i prijatelja od koga je jako puno naučio i imao veliku podršku tokom školovanja na SFA.

Diplomirao je s kratkim filmom "Mama", koji je prikazan na 19. Sarajevo Film Festivalu.

Svoj prvi film "Predrasude" uradio je 2007. godine za projekt Let's act together is better u Strugi, sa mladima iz Italije, Francuske, Makedonije i BiH. Učestvovao je i na Sarajevo Talent Campusu 2008. u sklopu Sarajevo Film Festivala.

Također, pet godina je bio kreativni direktor kratkog film festivala Srebrena Traka.

Dokumentarni film "Ja sam iz Srebrenice" snimio je i režirao u produkciji Udruženja Prijatelji Srebrenice, a film je dobio specijalno priznanje za najbolji studentski film na mostarskom film festivalu 2008.

Ovaj rođeni Srebreničanin napravio je nekoliko filmova posvećenih Srebrenici, ali o svom rodnom gradu ne priča mnogo i kaže "Srebrenica je u mom srcu".

Govoreći o tome zašto se opredijelio za poziv reditelja, Hasanović objašnjava da je "film magija i da je u filmu sve moguće".

Posebna magija

"Stvaram nove svjetove, mijenjam sudbine, igram se, upoznajem nove ljude i to je posebna magija, jer se mogu izraziti na jedan poseban i kreativan način i ostaviti trag u vremenu", ističe on.

Kada je riječ o činjenici da veliki broj mladih iz BiH želi napustiti domovinu, Hasanović kaže da razumije te mlade ljude, jer na neki način misle da su diskriminirani i da nemaju bolje mogućnosti u vlastitoj zemlji.

"Ali, mnogi koji odlaze se i vraćaju. Svi treba da slijedimo naša srca i da naporno radimo na ostvarenju naših snova. Kada putujete i upoznajete nove ljude, kulture i države shvatite da u BiH nije sve tako crno", zaključuje on.

Kao uspješni mladi reditelj dobitnik je niza nagrada, a za svoj film "Plavi Viking u Sarajevu" dobio je tri nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalima u Amsterdamu, Bukureštu i Banjoj Luci.

Upravo je ovih dana primio i odličnu vijesti da ga je Fondacija za kinematografiju Sarajevo odabrala za minimalnu stipendiju, što će mu, kaže, dobro doći, jer je to jedina podrška koju će dobiti.

"Inače, nekako se već sam snalazim", dodaje na kraju Hasanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti